Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurtdışından mezun olarak tıp dışı sağlık alanlarında denlik başvurusunda bulunanlara birden fazla sınav hakkı tanıyacağını açıkladı. Yılda bir kez yapılan Seviye Tespit Sınavı’nın (STS) mağduriyetlere yol açtığı belirtilen açıklamada, bu sınava eş değer olarak ‘ilmi hüviyet tespiti sınavları’ yapılmasına karar verildi. Sınavlar, isimleri daha sonra açıklanacak olan üniversitelerde, bir yıl içinde toplamda beş kez düzenlenecek. YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yurtdışından mezun olarak Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) denklik başvurusunda bulunan ilgililerin diploma denklik işlemleri ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’ hükümleri uyarınca yapılıyor. Bu kapsamda, hakkında Seviye Tespit Sınavı kararı alınan ilgililere yönelik olarak yılda bir defa yazılı Seviye Tespit Sınavı (STS) yapılıyordu. Ancak giderek artan sayıda başvuru alınmakta ve yılda bir kez STS yapılması ilgililerin mağduriyetine yol açabiliyordu. Bu bağlamda 2016 yılında alınan kararla tıp doktorluğu alanında yılda iki defa gerçekleştirilen STS’ye eş değer olarak Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılandırılmış klinik sınavlar yapılmaya başlandı. Bunun yanı sıra yurtdışındaki USMLE-Step 3, PLAB-Part 2, AMC-Clinical examinations, MCCQE-Part2, Arztliche Prüfungen (3 AP,Staats examen) sınavlarının da STS’ye eş değer olarak kabul edilmesine karar verilmişti. Böylece tıp alanında STS’ye girecek bir adayın hem yurtdışında daha önce başarmış olduğu sınavlar kabul ediliyor hem de yılda altı kez sınav şansı oluyor.
TIP DIŞI SAĞLIK ALANLARINDA DA SINAV FIRSATI ARTIYOR
Tıp doktorluğu dışındaki sağlık alanlarında da benzer şekilde bir düzenlemeye gidilmesi için son bir yıldır çeşitli üniversitelerimizden akademisyenlerimizin görüşü alınarak çalışma yürütülüyordu. Çalışmalarımız sonucunda ‘diş hekimliği, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, ergoterapi, veterinerlik, ebelik, dil ve konuşma terapisi’ gibi sağlık alanlarında da yazılı STS’ye eş değer olarak ‘ilmi hüviyet tespiti sınavları’ yapılmasına karar verildi. Bu sağlık alanlarında ilmi hüviyet tespiti sınavları isimleri daha sonra açıklanacak olan üniversitelerimizde, bir yıl içinde toplamda beş kez yapılacak.
YILDA ALTI KEZ SINAV ŞANSI
Farklı alanlarda STS, yazılı ve sözlü olarak yapılabiliyor ancak sözlü sınavlara sınırlı sayıda başvuru kabul edilirken yazılı sınavlara sayı sınırı olmaksızın başvuru alınabiliyor. Bu yüzden mevcut yılda bir kez yapılan yazılı STS’nin de ilmi hüviyet sınavlarının yanı sıra devam etmesinin uygun olacağı görüşüne varıldı. Yeni düzenlemelerle pek çok sağlık alanında denklik için haklarında seviye tespit sınavı kararı alınan ilgililere, yazılı ve sözlü farklı sınavlarla bir yıl içinde altı kez sınav fırsatı sağlanmış oldu.
DENKLİK SÜREÇLERİNDE İYİLEŞTİRMELER YAPILACAK
Bilindiği üzere yeni YÖK olarak, geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde, yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin diploma denklik başvuru işlemlerinin ne durumda olduğunu öğrenebilmeleri amacıyla ‘e-devlet kapısı’ üzerinden ‘Denklik Başvurusu Sorgulama’ hizmetini başlatmıştık. Ayrıca yurtdışından alınan diploma denklik belgelerinin kişilerce beyanının ve beyan ettikleri kurumlarca da sorgulanmasına imkân sağlamak amacıyla oluşturulan ‘Diploma Denklik Sorgulama Sistemi’ de yakın bir zamanda, yine e-devlet kapısı üzerinden hayata geçirilecek. Öğrenci dostu yeni YÖK olarak, yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan öğrencilerimizin diploma denklik işlemlerini, ilgili mevzuatımız çerçevesinde, teknolojiden de istifade ederek kolaylaştırmaya devam edeceğiz.”