Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Sırplara NATO Müdahalesinin 17. Yıl dönümü

NATO kuvvetlerinin Kosova ve Sırbistan’daki Sırp güçlerine müdahalesinin 17. Yıl dönümü olduğu bildirildi.

yıl dönümü

 NATO kuvvetlerinin Kosova

 NATO’nun 17 yıl önce başlattığı hava saldırılarıyla Kosova’da savaşın sonunun başlangıcı oldu. 24 Mart 1999 yılında NATO Kosova ve Sırbistan’da Sırp hedeflerine ilk saldırılarıyla başladı. 

90’lı yıllarda Arnavutların solan ümitleri tam da 24 Mart 1999 yılında geri döndü.  O gün NATO uçakları Kosova ve Sırbistan’da Sırp askeri hedeflerine uçaklarla saldırılarına başladı. Amaç ise soykırım ile karşılaşan bir halkın kurtarılmasıydı. 



NATO’nun Avrupa Baş Komutanı General Vesley Clark  bir açıklamasında  24 Mart 1999 akşamını şöyle anlatıyor:



“Washington’dan  saat 17.31 de aradılar. Arayan Birleşik Kurmay Başkanı Henri Shelton idi ve nihai talimatı aktardı. Ves,  dedi,  başla emrini veriyorum.  Saat 19:00’dan biraz önce  Napoli’deki  Merkezi Kurmaydan telefon  ettiler. Roketler atıldı”. 



Aynı zamanda, Kosovalılara karşı, Sırp güçleri tarafından etnik temizliğe başlandı. Kosova’da evlerinden edilen yüz binlerce mülteci Arnavutluk,Makedonya, Türkiye ve Karadağ’a kaçmaya başladı. Uluslararası Lahey Adalet Divanı araştırmalarında en az 20.000 cesede ulaştığını açıkladı. Ayrıca savaşın bilançosu 2000 kayıp kişi ve evlerinden olan yaklaşık 800.000 kişiydi..



11 hafta doğrusu tam 78 gün süren NATO bombardımanından sonra, Miloşeviç, birliklerini ve polislerini geri çekmeye zorlandı. 750.000 Kosovalı mülteci evlerine geri döndü. Bu bölgedeki Sırp nüfusun yarısına tekabül eden 100.000 Sırp ise evlerini terk etti. Birleşmiş Milletler, Kosova’nın bağımsızlık ya da Sırp egemenliğinden birine dönene kadar bölgeyi kontrolü altına aldı.



Kumanova Anlaşmasının imzalanmasıyla  NATO güçlerinin harekati 10 Haziran 1999 yılında tamamlandı. 78 gün süren bombalama sonunda o zaman Sırbistan Başkanı olan Slobodan Miloşeviç rejimi teslim olarak NATO İttifakının şartlarını kabul etti.  



O zamanki Amerika Başkanı Bill Klinton,  Kosova olaylarını Holokaust ile kıyaslarken,  NATO’nun,  etnik temizleme ve soykırım için sistematik ve kasıtlı çabalara son verdiğini ifade etmişti. 



10 Haziran 1999 yılında BM Güvenlik Konseyi  Kosova’da BM Geçici Yönetimi uygulayan 1244 sayılı Kararı onayladı  ve bununla KFOR askeri gücün varlığını da güçlendirmiş oldu. 
Olay yerinden gelen haberlere göre,  Priştine-Üsküp yolunun tek şeridi ulaşıma açıldı. 



Toprağın ve taşların kayması sonucu bugün geçici süre için Kaçanik Boğazında yol ulaşıma kapandı.  Aynı yerde iki gün önce taşların kayması olmuştu. 



Olay yerinden gelen haberlere göre, şu anda yolun tek şeridi ulaşıma açıldı. 



Yolların bakımıyla görevli şirket sinyal işaretlerini yerleştirerek, taşların yıkıldığı yolun bölümünü güvenceye  aldı.