Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Orta öğretimde sınavsız kayıt dönemi başlıyor

Yılmaz, “Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik.

Yılmaz, "Eğitim bölgesi ve

 Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, TEOG’un ardından liselere geçişteki yeni sistem hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz, TEOG’un yerine “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi’nin getirildiğini söyledi. Yeni sistemde öğrenciler adresine en yakın okula yerleştirilecek. Yılmaz, farklı illerdeki belirli okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencilerinin girebileceği bir sınavın olacağını söyledi. Yılmaz sınav tarihiyle ilgili de, Haziran ayının ilk haftasında yapılacağını belirterek, “Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak.” dedi.



Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından, liselere geçişteki yeni sistemi açıkladı.


“Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme” sistemiyle öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birisini seçecek.


Belirlenecek nitelikli okulları hedefleyen 8. sınıf öğrencileri ise isteğe bağlı olarak “merkezi sınava” girecek.


90 dakika sürecek merkezi sınavda 60 soru yer alacak. Sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak sınav tek oturumda yapılacak. Sınavda 6, 7 ve 8’inci sınıf müfredatından sorular yer alacak.


Merkezi sınav Haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak. Okulların kontenjanı dolduğunda okul başarı puanı esas alınacak.


Madde madde TEOG sonrası yeni dönem MADDE MADDE TEOG SONRASI YENİ DÖNEM
Yeni sistemin detaylarını Anadolu Ajansı’na konuk olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz açıkladı:


Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Peki neden değiştirildi? Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var. Bizler vatandaşlarımızdan velilerimizden her ne şikayet gelirse dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerden mutabık.


Bakan Yılmaz’ın açıklamalarını izlemek için TIKLAYIN




TEOG’UN YERİNE GELEN SİSTEMİN ADI
TEOG’un yerin stresi kaldıracak, basit bir sistem getirelim. Bizim sistemimiz şu: “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi”ni getirdik. Adrese en yakın okula yerleştirilecek. Bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızın kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasından bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunacak. Öğrencinin tercihi esas olacak. Ortaokulla lise arasında bir bağı kurmuş oluyoruz. Bu yüzde 90’un üzerindeki öğrenciler için. Akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu okulun başarı yüzdesini yükseltecek. Sınıfınızda bir başarılı öğrenci varsa, o arkasından birçok öğrenciyi de sürükleyecektir.


Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için bizim bütün liselerimizi fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım. Diğer okulların kalitesini artırdığımız zaman sınavsız geçişi sağlayacağız.


8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GİRECEĞİ SINAV
11 bin 57 lisemiz var. 1 milyon 200 bine yakın, 8. sınıfta öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza, isteyen 8. sınıf öğrencilerin girebileceği bir sınav hazırladık. Bu liselerin ismini ve sayısı mayıs ayı gibi açıklayacağız.


Bu sistem kaldırıldığında Hakkari’deki bir çocuk istediği liseye girebilecek mi? Bu sistemle onu getirmiş olduk.


HAZİRAN AYININ İLK HAFTA SONU OLACAK
Soruları biz hazırlıyoruz, sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Haziran ayının sonunda da isteyen öğrencilerin gireceği bir sınav yapılacak. Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak.


ÖĞRENCİLERE 5 TERCİH HAKKI
Sınava giren öğrenciler için 5 tercih veriyoruz. Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin de duyurusunu aynı anda yapacağız.


DEĞİŞİKLİKLERİN AMACI
Sınava hazırlamak istemiyoruz evlatlarımızı, hayata hazırlamak istiyoruz. İstiyoruz ki evlatlarımız beceri kazansın. Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulu’nun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye’nin yüzyılı yapmaktır.


YABANCI OKULLAR SINAV YAPABİLİRLER
Yabancı okullar isterlerse kendileri özel sınav yapabilirler.


YÖK tarafından daha sade, daha basit sistemi kendi evlatlarımıza tanıtmak için bununla ilgili rehber öğretmenler görevlendirip tanıtım yapacağız.


ÖRNEK SORULAR YAYINLANACAK
Örnek sorularımızı yayınlayacağız. 8. sınıf ağırlıkta olmak üzere 6,7 ve 8. sınıftaki ders kitaplarmız ve kazanımlarımız çerçevesinde sorular sorulacak. Hangi müfredatta öğrencilerimize ne vermek istiyorsak bunları ölçeceğiz.


20 BİN ÖĞRETMEN ALINACAK
Öğrenci sayısını indiremezsiniz o halde öğretmen sayısını artırmamız lazım. Öğretmen yaş ortalamamız 40 yaşın altında. Genç olan öğretmenin hizmet içi eğitim ihtiyacı da biraz daha fazla deniyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Biz önümüzdeki yıl 20 bine yakın öğretmen alacağız. Son rakamı Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımız ile bir araya geleceğiz. 20 bin öğretmen alımı için şubatta duyuru yapacağız.

Bakan Yılmaz, liselere geçişte yeni sistemi açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, AA Editör Masası’nda liselere geçişteki yeni sistemi açıkladı. Yılmaz, “Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.” dedi.

“Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik”

Bakan Yılmaz, liselere girişte yeni sistem tamamlandığını açıkladı. Yılmaz, “Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.” dedi.