Türkiye’de hazırlanan yeni anayasa paketindeki cumhurbaşkanlığı seçilme şartlarından biri olan “Doğuştan Türk vatandaşı olmak” şartı, Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP Milletvekili Müferra Şinik’in tepkisi üzere değiştirildi. Anayasa teklifinde yer alan ‘doğuştan Türk vatandaşı’ olma şartı kaldırıldı.
TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişiklik teklifindeki cumhurbaşkanı seçilme şartları içerisinde bulunan “doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından” hükmü, AK Parti’nin kabul edilen önergesiyle, “Türk vatandaşları arasından” şeklinde değiştirildi.
KDTP Milletvekili Müferra Şinik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yazdığı mektupta şöyle demişti:
“Sayın Cumhurbaşkanım;
Öncelikle anavatanıyla arasındaki gönül bağlarını daima kalbinin derinliklerinde muhafaza eden Kosova Türklerinin saygı, sevgi ve hürmetlerini sunarım.
Malumunuz, başta Kosova Türkleri olmak üzere Balkan Türklüğü, sarsılmaz imanı ve mili şuuru dâhilinde Osmanlı İmparatorluğunun güçlü dönemlerinde devletimize büyük hizmetler sunan devlet adamları yetiştirmiş, gücümüzün gerilemeye başladığı dönemlerde de vatanımızın maddi ve manevi bütünlüğünün sürdürülmesinde de önemli rol oynamıştır. Balkan Türkleri, acı hatıralarımızın yaşandığı Balkan Savaşları sonucu kalbinde bir parça bırakır gibi vatanından koparken dahi göç etmeyip, atalarından aldığı asil kan ve yüce Allah`ın yardımıyla büyük fedakârlık gösterip, vatanından uzakta Türklüğün ve Müslümanlığın savunulması ve yaşatılması için varını yoğunu ortaya koymuştur.
Kosova Türk Toplumu, yakın dönemde ise yüzyıllık asimile etme politikalarına rağmen, Kosova Savaşında akibetleri meçhul iken bile göç etmeyip mukaddes değerlerimizin savunulması için Allah’ın yardımıyla ve ana ülkemiz desteğiyle dimdik ayakta durmuştur. İnşallah bizden sonraki nesillerde, gelecekte de aynı kararlılıkla ayakta durmaya, dilimizi, dinimiz ve kimliğimizi yaşatmaya devam edecektir.
Gönül Coğrafyamızın Kıymetli Lideri;
‘Cumhurbaşkanı doğuştan Türk vatandaşı olmalıdır’ ibaresi, manevi açıdan sarsılmaz bir imana ve ideallere, maddi açıdan da güçlü bir siyasal eğitime sahip olup, tek gayesi anavatanının büyük hedeflerine ulaşmasında kararlı bir devlet adamı olarak hizmet etmek olan gençlerimizin hayallerini söndürmektedir. Gençlerimizi ana ülkelerinde en zirveyi hedefleme ülküsünden mahrum bırakmamak için bu ibarenin “Cumhurbaşkanı Türk vatandaşı olmalıdır ” olarak düzeltilmesi konusunda gerekli adımları atacağınıza yürekten inanıyor, en derin saygılarımı sunuyorum.”
Bugün Anayasa teklifinde önemli değişiklikler yapıldı. 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin, 19 maddeye düşürüldüğü öğrenildi. Teklifte yer alan ‘doğuştan Türk vatandaşı’ olma şartı kaldırıldı.
TBMM Anayasa Komisyonunda görüşmeleri devam eden 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin, 19 maddeye düşürüldüğü öğrenildi.
Anayasa değişiklik teklifinde 5. maddeden sonra 15. madde de düzenlemeden çıkarılacak.
TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişiklik teklifindeki cumhurbaşkanı seçilme şartları içerisinde bulunan “doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından” hükmü, AK Parti’nin kabul edilen önergesiyle, “Türk vatandaşları arasından” şeklinde değiştirildi.
AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifinde, 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13’e çıkarıldığı, Adalet Bakanı ile müsteşarının da HSYK’nın doğal üyesi olduğu öğrenildi.
Komisyonda anayasa değişiklik teklifinin 8. maddesi de geçti.
Daha önce anayasa değişiklik teklifinin, 1. 2. 3. 4. 6. ve 7. maddeleri kabul edilmiş; yedek milletvekilliğine ilişkin 5. madde metinden çıkarılmıştı.
