Doğu ve Güneydoğu Anadolulular Konfederasyon Genel başkanı Seyit Ateş, Prizren ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada “Bu ecdat yadigarı Prizren tepesine Camii inşatı başlatılacak olursa! katkı vereceğim”dedi.
Türkiye’nin iç siyasette ne kadar istikrarlı bir yapısı olursa, ekonomisinde de o kadar büyük ve güçlü ilerleme olacağını vurgulayan Başkan Ateş, “Ekonomisi gelişmiş, ilerlemiş, dünyanın büyük ülkeleri arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti demek, yine etkin ve güçlü dış siyaseti olan bir Türkiye demektir. Bu da Kosovalı-Pirizrenli müslümanların ibadetlerini rahat bir şekilde yapabilmeleri demektir.”Türkiye ile Kosova kardeş olduğuna işaret eden Başkan Ateş, bu kardeşliğin ilelebet süreceğini söyledi.İnsanoğlunun dünyaya geliş sebebinin Allah’a kulluk etmek olduğunu anımsatan Ateş, şunları kaydetti. “Bu kulluk görevini yerine getirirken İslami ilimden ve Efendimizin sünnetinden istifade edebilmek önemli. Sadaka, elbet kazancın bereketini artırıyor. Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerinde, sadaka-i cariyenin biz öldükten sonra da dünyadaki amel defterimizin açık olduğunu ve ebedi açık kalacağını ifade etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin yenilik çizgisini de barındıracağını belirterek, vatana ve millete hayırlı olmasını diledi.
Prizren Kalesi’nde 1912 yılına kadar bir caminin olduğuna inanılıyor. Bu şehirdeki İslam Birliği temsilcileri de Prizren Kalesi’nde 1912 yılında yıkılan bir caminin var olduğunu belirtiyorlar.
Şimdilik caminin olduğu yerde bazı temeller bulunuyor, Kale’ de restorasyon çalışmaları ise bir başka safhaya ulaşmış bulunuyor.
Bu arada Prizren İslam Birliği temsilcileri caminin var olduğuna dair delillerin yeterince olduğunu ve Kale’de sürdürülmekte olan restorasyon çalışmalarıyla paralel olarak caminin de yeniden inşa edilmesi gereğini savunuyorlar.
Prizren İslam Birliği’nin taleplerine karşı koyan Kosova Tarihi Anıtları Koruma Kurumu ise caminin yeniden inşa edilmesine pek sıcak bakmıyor. Kurum bir zamanlar Kale’de caminin var olduğuna dair kanıtların yeterli olmadığını iddia ediyor.