Bakan Murat Kurum “Vatandaşlarımızın yoğun talebi üzerine İmar Barışı’na başvuruları 15 Haziran 2019’a kadar uzatıyoruz. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödemeleri için de son tarihi 30 Haziran 2019 olarak belirledik.”dedi.
İmar barışı başvuru süresinin uzatılmasıyla ile birlikte başvuruların artması bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefiyle hayata geçen imar barışına 8 Haziran’da başlayan başvurular bir kez daha uzatıldı. İşte detaylar…
KAPSAMI SEÇİM ÖNCESİ GENİŞLETİLDİ
Yaklaşık 14 milyon yapı için seçim öncesi çıkarılan İmar Barışı düzenlemesinde İstanbul Boğazı ön görünümü ve etkilenme bölgesinde kalan yerler tepkiler üzerine kapsam dışı bırakılmıştı.
AKP’li milletvekillerinin verdiği yasa teklifiyle Boğaz’da yer alan üç ilçede, ruhsatsız inşa edilmiş ve kaçak eklentisi olan yapıların İmar Barışı’ndan faydalanmasının önü açıldı. Yasa teklifinde yer alan kroki ve koordinatlara göre Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar sınırlarında bulunan bazı gecekondu mahalleleri İmar Barışı’ndan faydalanabilecek.
9 BUÇUK MİLYON KİŞİ BAŞVURDU
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen cuma günü yaptığı açıklama İmar Barışı’nda sürenin uzayabileceği sinyalini vermişti. Sürecin uzatılmasına ilişkin ciddi talep olduğunu söyleyen Kurum, yaptığı açıklamada, imar barışına ilişkin, “Bugün için yaklaşık 9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı. Toplam yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödendi.” ifadelerini kullanmıştı.
İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da iş yerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurulacak. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak.