Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Dünyanın en büyük şantiyesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, inşaatı hızla süren 3. havalimanı şantiyesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme

 Bakan Elvan, 76 milyon metrekarelik alanda hayata geçirilecek olan havalimanının, 350’den fazla destinasyonla dünyanın en büyük ana limanlarından (HUB) biri olacağını, hizmete girdiğinde 150’den fazla havayolu şirketinin limanın hizmetlerinden yararlanacağını, 6 adet bağımsız pistten oluşacak havalimanının 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını dile getirdi.



Havaalanının çevre dostu özelliği ile tüm uluslararası sertifikalara sahip olacağını belirten Elvan, toplam apron büyüklüğünün 6,5 milyon metrekare, toplam ticari alanının ise aşağı yukarı 150 bin metrekare olacağını aktardı.



Havalimanında çalışmalar ne durumda?



Bakan Elvan, şu bilgileri verdi: “Şu ana kadar 750’nin üzerinde sahada sondaj yapıldı. Bu sondajlar yoğun olarak devam ediyor. Sahadaki çalışmaları incelediğimizde sahanın dörtte üçlük bölümünün bataklık konumunda olduğunu görüyoruz. Yine bu sahada dışarıdan gelen bazı dolgu malzemeleri de söz konusu. Normalde taban zemini çok sağlam olan bir yapıda değildir. Kum ocakları ve kömür ocaklarının yaptığı dolgular dışında, dışarıdan da dolgu malzemesi buralara getirilmiş ve dökülmüş. Bu havalimanının sağlam bir zemine oturması gerekiyor.”



Havaalanının zemin sağlamlığına ilişkin ne gibi çalışmalar yaptığını aktaran Elvan, şöyle devam etti: “Bu çalışmalar nedir? Özellikle gerçek zeminin üzerinde dolgu olması nedeniyle, bu dolguların önemli bir kısmı boşaltılacak, bu dolgu malzemeleri çekilecek. Bu malzemelerin bir kısmı çekildikten sonra, aşağı yukarı belki 20-25 metrelik kısmı kalacak. Bu kısma da görmüş olduğunuz, 80-100 santimetre aralıklarla Wick Drain’ler yerleştirilecek. Bunun üzerine ise bir filtre mekanizması oluşturulacak, bu mekanizmanın üzerine dolgu yapılacak, dünyanın değişik havalimanlarında bu uygulama yapılmıştır. Bir taraftan Drain’lerle bataklık olan zeminin içindeki su ve nem dışarı atılacak, diğer taraftan yapılan dolgu özellikle dolgu olan kesime baskı yaptıkça, Drain’den su ve nemli olan ortam dışarı atılacak. Böyle bir mekanizmanın testi şu an da yapılıyor.”



Yapılan testlerden şu ana kadar olumlu sonuçlar aldıklarını aktaran Elvan, çalışmaların devam edeceğini ve 2015 yılında havaalanı yapımına başlamayı planladıklarını paylaştı.



Bakan Elvan, havalimanı yapım çalışmalarının kapsamı konusunda da bilgi verdi. Havalimanındaki şantiyenin dünyanın en büyük şantiyesi olacağını bildiren Elvan, “30 bin işçi çalışıyor olacak, 3 binin üzerinde makine yine bu havalimanında çalışacak.” diye konuştu.