Zekiye Çapan bugüne kadar yaptığı çalışmaları da değerlendirdiği röportajında şu açıklamaları yaptı:
Zekiye Çapan’ı Kısaca Tanıtır mısınız?
Ardahanlı, öğretmen kökenli esnaf bir baba ve ev hanımı olan bir anneden 9 kardeşli ailenin ilk evlatlarıyım.
Evli ve 3 çocuk annesiyim. İlköğrenimimi Ardahan’da, lise öğrenimimi İstanbul Eyüp Lisesinde okudum.
– Lisans öğrenimimi ise Newport İnternational özel üniversitesi, İstanbul/Kadıköy Davranış Bilimleri(Psikoloji) bölümü olarak tamamladım.
– İstanbul/Fatih Üniversitesinde “Aile Danışmanlığı” eğitimini tamamladıktan sonra,
– Mesleki sertifikalı eğitimlerimi ise İst. Bahçelievler Psikolojik Testler Derneğinden aldım.
– Süper Vizyon Psiko-Terapi eğitimimi de Psiko Terapi Eğitim Enstitüsünden tamamladım.
ÖSS sınavlarına girişlerdeki başörtü engeli kaldırıldıktan sonra ise gecikmeli de olsa özellikle Devlet Üniversitesinde okumak istememden dolayı tekrar sınavlara girdim. İstanbul’da bir çok örgün üniversite eğitimi kazanmışken siyasi çalışmalarımın yoğunluğundan dolayı AÖF Sosyal Hizmetler Bölümünü özellikle tercih ettim. Ve söz konusu bölümde okudum.
Yüksek Lisans’ım Psikoloji Bölümünde devam etmektedir.
Lisans bitirme tezim; “Çocuk Gelişiminde Oyunun Önemi” konulu çalışmamı kitap olarak hazırlama aşamasındayım.
Mesleğimle ilgili bir çok sertifikalı eğitimlerimi, İst. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kampüs Merkezi/Bakırköy’den tamamlamış bulunmaktayım.
İş Hayatınız ile ilgili bilgi verir misiniz?
30 Haziran 1980 tarihinde Ardahan’ın Göle ilçesi belediyesine Devlet Memuru olarak atandım. 1 yıl Başkanlık Özel Kaleminde çalıştıktan sonra Yazı İşleri Kararlar Müdürlüğü bünyesinde açılan kurum içi yeterlilik sınavıyla Başkatip’liği kazanarak bu göreve atandım.
6 yıl Başkatip olarak çalıştıktan sonra 15 Ekim 1987 tarihinde İstanbul- G.O.Paşa Belediyesine nakil yaptırdım. Söz konusu kurumda, Zabıt Muamelat Şefliği’nde, Hesap İşleri Müdürlüğünde çalışmakta iken 1994 yılında kurum içi atamayla İşletmeler Müdürlüğü’ne müdür olarak atandım. Görevimi ifa ederken 28 Şubat sürecinin başörtüden dolayı canını yaktığı, vicdanını kanattığı, kamuda çalışan biri olarak birçok özlük hakkımdan mahrum kalarak erken bir yaşta zorunlu olarak emekliliğe ayrılmak mecburiyetinde kaldım.
Halihazırda ise G.O.Paşa/500 Evler Caddesinde kendime ait, Aile ve Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezinin kurucusu ve yöneticisi olarak; aynı zamanda da psikolojik eğitim danışmanı olarak çalışmaya devam etmekteyim. Ayrıca bazı Stk’lar ve birçok kamu kurum/kuruluşlarıyla birlikte eğitim ağırlıklı da çalışmaktayım.
Siyasete Nasıl Başladınız?
Vatandaşını genelde 2.sınıf olarak gören, özelde ise; inancından, etnik yapısından ve kadın olmasından mütevellit dışlandığımız bir ülkede yaşamak ama var olamamak başlı başına siyaset yapmayı gerektiren bir durumdu.
1994 yılında şimdiki Cumhurbaşkanımız, İ.B.B’de belediye başkanı iken belediye kurumlarında başlattığı hizmet içi eğitimlerden mensup olduğum medeniyetin kavramlarıyla sunumları yapılıyordu. Ve bu sunumlar da benim hayat felsefemdi…
Oradan durup baktığımda insan olarak, vatandaş olarak, devlet memuru olarak, başörtülü bir kadın olarak; geçmişte hak ve hukukumun devletin yanlış politikalarından dolayı gasp edildiğini anlıyordum.
1987 tarihine kadar Anadolu’nun küçük bir ilçesinde doğup büyümüş ve 1980 darbesi öncesi, hayata dair hayalleri elinden alınmış, 25 yaşında bitirmesi gereken üniversite öğrenimini 39 yaşına kadar hala geçit bulamayan ama ümidini hiç yitirmeyen bir kadın olarak siyaset yapmamam kendimin ve benim gibi milyonlarca kadının yaşadıklarını görmezden gelmem demekti.
Siyaset, yönetme sanatıysa, ülkeyi yönetenlerin, bizi sahip olduğumuz değerlerimizin dışına atmamalıdır. Devlet memurluğunda, çeşitli parti iktidarlarıyla çalıştım. 1994 yılından itibaren devletin yerel ayağının, milletiyle buluştuğuna şahit oldum. Bu şahitliktir ki ait olduğum yönetim adresini sivil olduğum andan itibaren tercih ettim.
Bu adres Ak Parti ile başladı ve büyük bir inanç ve mutlulukla hala emek vermeye devam etmekteyim.
Özet olarak; Devletten artık korkmuyorum artık! Çünkü Devletim, bana “Sen adamsın! Devlet her vatandaşına eşit muameleyi yapmak için vardır“dedi.
Yani ”Yaradılanı, yaradandan ötürü seviyorum” anlayışıyla adil ve adaletli davranmak benim işimdir dedi ve bu güven duygusunu hissettirdiği için Siyasetteyim..!!
Aktif Siyasi Çalışmalarınızdan Bahseder misiniz?
20 yıllık devlet memurluğum sonrası, 2001 yılında kurulan Ak Parti’yle başlayarak 29 mahalle, 5 belde ve 5 köyden ibaret 1.200.000(bir milyon iki yüz bin) nüfusu olan Gaziosmanpaşa ilçesinde 30 kurucudan biri olarak ilk olarak Ana Kademede çalışmaya başladım.
Kısa bir süre sonra da Kurucu Kadın Kolları Başkanlığı görevini üstlenerek; 1 atama, 2 kongreyle 10 yıl süreyle Kadın Kolları İlçe Başkanlığı’nı yürüttüm.
21 Eylül 2011 tarihli kongreyle isteğim üzere Kadın Kolları İlçe Başkanlığından ayrıldım.
İstanbul İl Teşkilatının 7 Mayıs 2012 tarihli 4. Dönem Kongresinde İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak tekrar aktif teşkilatçılık görevime başlamış oldum.
İl Koordinatörü olarak 1yıl Kağıthane ilçesi, 2yıl Eyüp ilçesinde, Eş zamanlı olarak, Halkla İlişkiler Birim Başkanlığı Komisyonunda da 3yıl Üye olarak görev yaptım,
14 yıllık aktif teşkilatçılığımda; ilçe ve il kongreleri ile büyük genel kurul kongresinde delege olarak görev ifa ettim. Yine partimizin planladığı eğitimlere de Siyaset Akademisi başta olmak üzere katılmam gereken tüm eğitimlere katıldım.
İstanbul İl Teşkilatı’nın 8 Şubat 2015 tarihli kongresinde de Milletvekilliği aday adaylığına başvuru yapabilmek için kendi isteğim üzere ayrılma kararı aldım.
Ve İstanbul İl Başkanlığı’na, 2. Bölge Milletvekili aday adayı olarak başvurumu yaptım.
“DUA” ve Selamlarımla…