Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Başbakan Yıldırım, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Başbakanı Medvedev ile ortak basın toplantısı düzenledi

Başbakan Binali Yıldırım ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, başbakanlık rezidansındaki heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Binali Yıldırım ile

 Başbakan Binali Yıldırım, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ilişkin, “En azından birinci fazının 2023’ten önce devreye alınması bizim arzumuzdur. Bu yönde tüm gayreti göstereceğiz.” dedi.

Yıldırım’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin Sarayı’nda bir araya geldiği basına kapalı görüşmeye ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Başbakanlık Basın Müşavirliğince paylaşılan görüntülere göre, kabul öncesi iki lider tokalaşarak kameralara poz verdi. Daha sonra Yıldırım, görüşmede yer alan isimleri Putin’e tanıttı.

Görüşmede konuşan Başbakan Yıldırım, “Geçtiğimiz bir yıllık tatsız dönem, eminim ki artık geride kaldı. İlişkilerimizi yoğunlaştıracağımız alanlar belli, enerji başta geliyor. Bugüne kadar yapılan enerji hatları, Mavi Akım, Batı Akım ama şu anda kararlaştırılan Türk Akımı, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkileri sadece geliştirmiyor, aynı zamanda bölgenin, Avrupa’nın da bir anlamda enerji talebine de karşılık verecek önemli bir proje.” diye konuştu.

Yıldırım, iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin bununla da sınırlı olmadığını, nükleer enerji santrali kurulması konusunda da çalışmaların karşılıklı olarak Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde devam ettiğini belirtti.

Bugünkü ziyaretlerinde, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin önündeki sorunları açıkça görüştüklerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın konuyu değerlendirdiğini hatırlatan Yıldırım, “Biz de Sayın Başbakanla birlikte bu projeyle ilgili hızlandırma adına neler yapılması lazım geldiğini detaylı bir şekilde konuştuk. En azından birinci fazının 2023’ten önce devreye alınması bizim arzumuzdur. Bu yönde tüm gayreti göstereceğiz. Tarım, turizm, taşımacılık, ticaret, sanayi, birçok alanda karşılıklı yatırımların geliştirilmesi adına yapacağımız işler var. Bunları da konuştuk.” ifadelerini kullandı.

Kremlin Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü.

Görüşmede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak da yer aldı.

Başbakan Binali Yıldırım ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, başbakanlık rezidansındaki heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yıldırım, Medvedev’e sıcak karşılaması ve ev sahipliği için teşekkür etti.

Dışarıda her ne kadar hava soğuk olsa da görüşmelerin ve konuşmaların gayet sıcak ve dostane bir şekilde gerçekleştiğini belirten Yıldırım, “Ülkelerimiz arasında son 1 yılda zor günler geçirdik ama artık bugünler geride kaldı. Bundan sonra geleceğe odaklanmamız icap ediyor. İlişkileri kasım 2015’in öncesine değil daha da ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. Bunun için gerekli adımları liderlerimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Devlet Başkanı Vladimir Putin ağustos ayı itibarıyla başlattılar. Bundan sonraki, hızlanarak hedeflerin yakalanmasıdır.” ifadesini kullandı.

Yıldırım, Medvedev ve heyeti ile enerjiden ulaşıma, kültürden tarıma bütün alanlarda ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri etraflıca konuştuklarını bildirdi.

İKİ BAŞBAKAN OLARAK İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Bakanların da karşılıklı görüştüklerini, aralarında yapacakları işleri karara bağladıklarını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Memnuniyetle söyleyebilirim ki Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomi bakımından ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak potansiyelimiz, irade mevcut. Önemli olan bu iradenin hayata geçmesidir. Bu konuda iki başbakan olarak işin takipçisi olacağız, bundan da kimsenin endişesi olmaması gerekir. Özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya tam bir stratejik işbirliği içindedir. Gerek doğalgaz gerek nükleer enerji bakımından önemli projelerimiz var. Mavi Akım ve Batı Hattı’nın yanı sıra şimdi gündeme gelen Türk Akımı konusunda çok hızlı kararlar aldık. Aynı kararlar burada da alınıyor. Bunu da görmekten memnuniyet duyuyoruz. 

Nükleer enerjiyle ilgili Akkuyu projesi, bizim stratejik bir proje olarak gördüğümüz alandır ve bu konuda gerekli kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonraki hedefimiz projenin biraz daha hızlandırılarak en azından Türkiye’nin 100. kuruluş yıl dönümünden önce bir fazının hayata geçmesidir. Bu konuda da bütün bugüne kadar olan çalışmalar gözden geçirildi ve bundan sonra yapılacak izinler konusunda Enerji Bakanlığımız gereken tedbirleri alacaktır.”

Yıldırım, son bir senelik süre içinde bazı alanlarda istenmeyen şekilde geriye düşüldüğünü, Rusya ile ticaret hacminin, hedeflerin altına indiğine işaret etti.

BUNDAN SONRA YAPACAK İŞİMİZ ÇOK

2010 yılında Medvedev’in Türkiye ziyaretinde 100 milyar dolar ticaret hedefi konulduğunu, ticaret hacminin 36 milyar dolara kadar da yükseltildiğini anımsatan Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Şimdi bu rakamında yaklaşık yüzde 40 gerisindeyiz. Demek ki bundan sonra yapacak işimiz çok. Bu hedefin hala gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyorum ve bunu başarabileceğimize yürekten inanıyorum. Bunun için alınması gereken birtakım pratik kararlar var. Bunların detaylarını konuştuk. Bunlara değinmeyeceğim. Gerek kısıtlamaların karşılıklı kaldırılması, giriş çıkışların kolaylaştırılması ve bu çerçevede ticaretin hız kazanması ciddi anlamda ilişkilere katkı sağlayacaktır.”

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiye değinerek, “Bir yıllık tatsız dönemin sona erdiğini hep beraber görüyoruz. Bir yılın bize getirdiği olumsuz tecrübeyi değerlendirerek, ilişkilerimizi stratejik düzeyde eskisinden daha da iyi bir noktaya taşıyabiliriz.” dedi.

Başbakan Yıldırım, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile Moskova yakınlarındaki başbakanlık rezidansında bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Yıldırım, Medvedev ile bir araya gelmekten dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bir yıllık tatsız dönemin sona erdiğini hep beraber görüyoruz. Bir yılın bize getirdiği olumsuz tecrübeyi değerlendirerek ilişkilerimizi stratejik düzeyde eskisinden daha da iyi bir noktaya taşıyabiliriz. Bu mümkün, geçmişte örnekleri var.” diye konuştu.

Türkiye ve Rusya ilişkilerinin sadece iki ülke ilişkilerinin gelişmesi açısından önem arz etmediğini vurgulayan Yıldırım, iki ülkenin bölgede terörle mücadele ve barışın sağlanması bakımından da önemli bir konumda olduğuna dikkati çekti.

Ticaret, turizm, sosyal ve kültürel faaliyetler başta olmak üzere, ortak büyük projelerin kaldığı yerden artan bir hızla sürmesinin ve kaybedilen zamanın onarılmasının her iki ülke tarafından arzu edildiğini anlatan Yıldırım, “Özellikle ağustos ayından bu yana attığınız adımları takip ediyoruz. Bunun için teşekkür ediyoruz ancak iyileşmede kademe kademe ilerleme yönteminin biraz daha hızlandırılmasının daha faydalı olacağı kanaatimizi de ifade ediyoruz. Bu konuları gerek bakanlarımız kendi aralarında gerekse biz başbakanlar olarak bütün detaylarıyla görüşeceğiz. Ziyarette, şahsıma ve heyetime gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

Rusya Başbakanı Medvedev ise Türkiye-Rusya ilişkilerinde zor bir dönemin geride kaldığının altını çizerek, bu görüşmenin, ilişkilere ivme kazandıracağını söyledi.

Medvedev, “Hem objektif hem de subjektif nedenlerden ötürü iki ülke ticari ilişkilerinde duraklama yaşandı ancak biz büyük ortak projelerimizin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugünkü görüşmelerin hedefi ekonomi, yatırım ve kültür alanındaki ilişkilere ivme kazandırmaktır.” dedi.

Yıldırım’ın Moskova ziyaretinin son dönemde iki ülke arasında başbakan seviyesindeki ilk temas olduğunu hatırlatan Medvedev, “İlişkilerimizde zor bir dönemi geride bıraktık. Bu görüşmenin son derece pozitif ve verimli geçeceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

İkili görüşmede, Türkiye tarafında Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yer aldı.

Rusya tarafında ise Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Enerji Bakanı Aleksandır Novak ve Rusya Federal Askeri-Teknik Servisi Direktörü Aleksandır Fomin görüşmeye katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Parlamentosunun Üst Kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile bir araya geldi.

 Başbakan Yıldırım’ın Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü’nde verdiği konferansın ardından Rusya Federasyon Konseyi binasında Rusya Parlamentosunun Üst Kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile bir araya geldiği basına kapalı görüşmeye ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Başbakanlık Basın Müşavirliğince paylaşılan görüntülere göre, görüşme öncesi hatıra defterini imzalayan Yıldırım, ardından  heyette yer alan isimleri Matviyenko’ya tanıttı. 

Ziyarette konuşan Başbakan Yıldırım, Türkiye ve Rusya Meclis Başkanlarının Strasbourg’da yaptığı görüşmenin, parlamentolar arasındaki ilişkilerin süratle düzeltilmesi ve ileri düzeye ulaştırılması için vesile olduğunu söyledi.

Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun oluşturulmasındaki katkısı dolayısıyla Matviyenko’ya teşekkür eden Yıldırım, sadece hükümetler arasında ilişkilerin gelişmesinin yeterli olmadığına dikkati çekti. 

Yıldırım, iki ülke parlamentosu arasındaki ilişkilerin gelişmesinin, hükümetler arası ilişkilerin gelişmesini de hızlandıracağına ve tetikleyeceğini vurguladı.

Türkiye’nin, 15 Temmuz’da bir darbe girişimine maruz kaldığını anımsatan Yıldırım, “Alçakça darbe girişiminde, Rusya’nın en önce tepki veren ve yanımızda duran ülke olmasından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

Basına kapalı, yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Recai Berber de yer aldı.

Başbakan Binali Yıldırım, “Gittikçe artan bir destek var, önemli konu mevcut anayasada cumhurbaşkanı seçildiğinde partisiyle ilişiği kesilir. Bu hüküm kaldırılıyor. Bunu tersinden okuyunca ne oluyor, partisiyle ilişiği devam ediyor.” dedi.

Yıldırım, Rusya ziyareti öncesi uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bu hafta içinde TBMM Başkanlığına sunulması beklenen anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin soru üzerine Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

 ”Başkanlık değil, cumhurbaşkanlığı sistemi. Ortak şeyimiz bu. Cumhurbaşkanlığı sisteminde bir kere kanun tasarısını Cumhurbaşkanı veremiyor. Öyle bir şey yok. Kanunlar teklif şeklinde veriliyor. Teklifleri de milletvekilleri veriyor. Sadece bütçe kanunu teklifi cumhurbaşkanlığı tarafından veriliyor ama cumhurbaşkanlığı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var. Aynı zamanda Meclisin de kanun çıkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak, onlar belli.”

Anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin görüşülen 12 madde bulunduğunu anlatan Yıldırım, “Bu 12 maddeden etkilenen çokça madde var. Yani şöyle söyleyeyim, bir yerde ‘bakanlar kurulu’ geçiyorsa o çıkıyor, ‘başbakan’ geçiyorsa o çıkıyor, ‘gensoru’ geçiyorsa o çıkıyor, ‘sıkıyönetim’ geçiyorsa… Böyle yeni sistemde olmayan tabirler ve kurumlar var. Onların kaldırılması var. Yani bir kısmına mülga diyoruz, iptal ediliyor tamamen. Bir kısmında da ifade değişiklikleri oluyor. Bunların hepsi bir madde olarak dikkate alınıyor. Geçici maddeler var, geçiş maddeleri var. Onları şu anda çalışıyorlar.” diye konuştu.

Taslağın Meclis Başkanlığına ne zaman sunulacağı ve takvimin nasıl olacağına ilişkin soruya Başbakan Binali Yıldırım, “Bir kere ilk iş Meclise sunulması. Onunla ilgili biliyorsunuz açıklamamız var, bu hafta içinde sunacağız dedik.” karşılığını verdi.

Yıldırım, “Halkın cumhurbaşkanlığı sistemine desteği konusunda nasıl bir tablo görüyorsunuz?” sorusu üzerine, “Gittikçe artan bir destek var, önemli konu mevcut anayasada cumhurbaşkanı seçildiğinde partisiyle ilişiği kesilir. Bu hüküm kaldırılıyor. Bunu tersinden okuyunca ne oluyor, partisiyle ilişiği devam ediyor.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, kurdaki dalgalanmaya ilişkin alınması öngörülen tedbirlere yönelik soru üzerine, “Esnafın, sanatkarların, küçük işletmelerin içinde bulunduğu bu kur oynaklığından kaynaklanmış sıkıntılarını giderecek bir tedbirler paketidir. Bundan sonra herhalde piyasalarda bir rahatlama olacak.” dedi.

MİLLETTE BÖYLE BİR HASSASİYETİN OLUŞMASI ÖNEMLİ

Türk lirasına destek kampanyasının hatırlatılmasına ilişkin Yıldırım, “Bu, milletin meseleye sahip çıktığını gösteriyor. Sonuç olmasından ziyade millette böyle bir hassasiyetin oluşması bence önemli. Cumhurbaşkanımız alternatifleri koyuyor. Altın da yerlidir, Türk parası da yerlidir, bu küresel dalgalanmalardan en az etkilenir. Neticede bizim lokal paramız.” ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerine yönelik, “Halen Avrupa’da vizyon sahibi, Avrupa’nın geleceğini, Türkiye ile ilişkilerin önemini bilen liderler olduğunu düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyarette bulunacağı Rusya’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, göreve başladığında ilk olarak 1 Haziran’da KKTC’yi, 4 Haziran’da ise Azerbaycan’ı ziyaret ettiğini anımsattı.

KKTC ve Azerbaycan’ın ardından ilk yurt dışı ziyaretini Moskova’ya yapacağını ifade eden Yıldırım, beraberindeki heyetin ziyaretin önemini gösterdiğine dikkati çekti.  

Ziyaret kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dimitri Medvedev ile görüşeceğini belirten Yıldırım, daha sonra Tataristan Cumhurbaşkanı’nın daveti üzerine Kazan’a geçeceklerini dile getirdi.

Türkiye-Rusya ilişkilerinin geçen yıl kasım ayında yaşanan olayın ardından normalleşme sürecine girdiğini vurgulayan Yıldırım, bu süreçte oldukça hızlı ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Yıldırım, belli bir kayıp yaşandığını ve toparlanma sürecinin sürdüğüne değinerek, “Bu toparlanma süreci, telafi süreci çok hızlı bir şekilde gerçekleşmeli. Olumlu gündemle mutlaka iş birliğimizi arttıracağız.” diye konuştu.

İlişkilerin orta ve uzun vadede, eskisinden daha da ileri seviyelere taşınması konusunda her iki ülkede en üst düzey iradenin mevcut olduğuna işaret eden Yıldırım, bu iradenin hızla ekonomik alana da yayılması gerektiğini belirtti.

Yıldırım, bazı Türk tarım ürünlerinin Rusya’ya ithalinin halen kısıtlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Kısmen ilerleme olsa da Rusya’daki firmalarımıza uygulanan bu kısıtlamaların kaldırılması konusunu özellikle değerlendireceğiz. Firmalarımızın, başta müteahhitlik hizmetleri olmak üzere diğer sektörlerde geniş bir faaliyetleri var. Gümrük, nakliye konularında bazı uygulamalar da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri olumsuz etkiliyor. Vize uygulamasının en kısa zamanda önceki rejime dönüştürülmesi en büyük beklentimizdir. İkili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkarma hedefimiz doğrultusunda, bu alandaki engellerin bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor.

Rusya ile turizm bakımından bu yıl iyi bir yıl geçirmedik. 2017’de bu durumun tersine dönmesi için gelecek misafirlerimizi getirecek hava yolu şirketlerine, acentalara destek programını açıkladık. Uçak başı 6 bin veya 7 bin 800 dolar teşvik uygulayacağız, böylece daha fazla misafirin ülkemize gelmesini sağlamış olacağız.”

ARTIK DUMA’YI BEKLİYORUZ

Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette enerjinin önemli bir alan olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, Rusya ziyareti sırasında “Türk Akımı” anlaşmasının karşılıklı çıkarlar doğrultusunda hayata geçirilmesini de ele alacaklarını aktardı. Anlaşmanın geçen hafta TBMM Genel Kurulunda onaylandığını hatırlatan Yıldırım, “Artık Duma’yı bekliyoruz.” ifadesini kullandı. 

Doğalgaz fiyatı indirimine ilişkin geçmişten gelen bir konunun da olduğuna dikkati çeken Yıldırım, “Bu konu da yine Enerji Bakanımız ve muhatabı tarafından ele alınıp değerlendirilecek. Akkuyu Nükleer Santral Projesinin takvime uygun şekilde gecikmeden tamamlanması da önemli konularımız arasında yer alıyor.” dedi. 

Yıldırım, bölgenin sancılı bir süreçten geçtiğini belirterek, “Artık müzmin hale gelmiş meselelerin hallinde Türkiye ve Rusya’nın daha yakın işbirliği içerisinde çalışması önem arz ediyor. Suriye’de, Ortadoğu’da, Ukrayna’da, Kafkaslar’da ve civarımızdaki diğer yerlerde yaşananlara bakınca bunun önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Bu anlayışla bölgesel ve uluslararası meselelerde işbirliğimizi yoğunlaştırmayı arzu ediyoruz.” ifadesini kullandı. 

Tataristan ziyaretine değinen Yıldırım, “Ülkemizden Kazan’a başbakan seviyesinde yapılan ikinci ziyaret olacak. İlk ziyareti Sayın Cumhurbaşkanımız 2011’de gerçekleştirmişti.” dedi.

Yıldırım, Türkiye ile Tataristan arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel ve kültürel işbirliğini geliştirmeye yönelik görüş alışverişinde bulunacaklarını belirterek, Türk şirketlerinin Tataristan’da 2 milyar dolar civarında yatırımlarının bulunduğunu vurguladı.

Tataristan ile her alanda gelişen iş birliğinin Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğine de zenginlik katacağını, katkı sağlayacağını belirten Yıldırım, ülkede gerçekleştireceği temaslara ilişkin de bilgi verdi.

Bir basın mensubunun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM’deki görüşmesini hatırlatarak, anayasa değişikliği teklifinde bulunduğu belirtilen pürüzler üzerinde uzlaşı çıkıp çıkmadığını ve teklifin Meclis’e ne zaman sunulacağını sorması üzerine Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

“Sayın Bahçeli’ye çay içmeye gittim, beraber çay içtik, biraz sohbet ettik ondan sonra ayrıldık. Bu konuları daha önce konuştuk, vardığımız mutabakat çerçevesinde her iki partiden de arkadaşlarımız, genel başkanların talimatlarını, onların yönlendirmelerine uygun olarak detayları, teknik çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Kamuoyuyla bugüne kadar paylaştığımız bu anayasa teklifiyle ilgili ne söylediysek aynen adım adım gerçekleşiyor. İnşallah Rusya dönüşü, büyük bir mani olmazsa, bu hafta bitmeden teklifimizi gazi Meclisimize sunmuş olacağız.”