Başbakan Binali Yıldırım, “Bu modern Ankara Tren Garı yap-işlet-devret modeliyle 725 trilyon harcanarak, bu hale geldi. Devletin kasasından para çıkmadı, vatandaş yaptı, işletecek, hem para kazanacak hem de Ankaralılara, Türkiye’nin her tarafından gelen vatandaşlarımıza hizmet verecek.” dedi.
Yıldırım, Ankara YHT Garı açılış törenindeki konuşmasına Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yılını kutlayarak başladı.
Kalkınmayı, hizmeti, vatandaşın hayatını kolaylaştırmayı hiç ihmal etmediklerini belirten Yıldırım, “Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Türkiye için, Türkiye’nin istiklali ve istikbali için, tüm yüreklerini, emeklerini ortaya koyan, Türkiye’yi bugünlere taşımış şehitlerimize şükranlarımızı, minnetlerimizi sunuyoruz. Gazilerimize hayırlı bol ömürler diliyoruz.” diye konuştu.
Cumhuriyet kurulduktan 10 yıl sonra Türkiye’nin, inşa ettiği demir ağları ile gurur duyduğunu hatırlatan Yıldırım, “Şimdi ise yeni ve hızlı trenleriyle kat kat artan bölünmüş yollarıyla, deniz taşımacılığıyla ve dünyada en yaygın hava yolu uçuşlarıyla gurur duyan bir ülke haline geldik.” değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım, 29 Ekim 2013’de dünyanın en önemli, en büyük ve en teknolojik özelliğe sahip Marmaray’ı milletin hizmetine sunduklarını anlatarak, “Bugün bu açılışa da hem dev projelerimize aşama kat ediyoruz, hem istikrar, güven ve dayanışma içerisinde neler başaracağımızı ispat ediyoruz.” ifadesini kullandı.
“Büyük eserlerin hep İstanbul’a yapıldığı, Ankara’ya yapılmadığı”nın söylendiğini dile getiren Yıldırım, Ankara Tren Garı’nı başkente kazandırmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
“Ankara sadece Türkiye’nin başkenti değil. Ankara yüksek hızlı tren ağlarının da başkenti olmaya başladı.” diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara’dan İstanbul’a, Ankara’dan Konya’ya, Ankara’dan Eskişehir’e… Gelecekte Ankara’dan Afyon’a, Uşak’a, Manisa’ya, İzmir’e. Ankara’dan Kırıkkale’ye, Yozgat’a, Sivas’a, Erzincan’a. Ankara’dan Kayseri’ye, Ankara’dan Konya, Karaman, Mersin, Adana, Gaziantep’e. Velhasıl Türkiye’nin nüfusunun yüzde 55’ini oluşturan 14 büyük vilayetimize hızlı tren ağlarıyla bir dantel gibi dokuya dokuya, öre öre geliyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Bu millete hizmet etmek, ibadettir.”
Dünyanın büyük projelerini yapan nadir ülkelerden birinin Türkiye olduğunun altını çizen Yıldırım, “2009’dan beri devam eden küresel kriz süresinde sizin bir prensibiniz var, ‘Küresel krizi aşmanın yolu yatırım yapmak, hizmet üretmek, büyük projeleri hayata geçirmektir.’ İşte biz bu yolda ilerledik, kriz Türkiye’yi teğet geçti. Türkiye 50 yıldır konuşulan, gündemden düşmeyen büyük projeleri birer birer hayata geçiriyor.” dedi.
Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin dillerden düşmeyen büyük projeleri birer birer hayata geçirdiğini belirterek, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Marmaray ve yakın zamanda 20 Aralık’ta da Avrasya Tüneli ile Asya’yı Avrupa’ya denizin 106 metre derinliğinde birleştireceğiz.” ifadesini kullandı.
YOLLARI BÖLDÜK HAYATLARI BİRLEŞTİRDİK
Binali Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan denize indirdiğine dikkati çekerek, onun torunları olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının da trenleri ve arabaları denizin altından geçirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Laf değil eser siyaseti yapacağız, Laf üstüne laf değil, taş üstüne taş koyarak, ülkeye millete hizmet yapacağız.” dediğini hatırlatan Yıldırım, “14 yıl boyunca hep böyle yaptık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Havayolunu halkın yolu haline getirdik. Hızlı tren ağlarıyla yurdu bir baştan bir başa donatıyoruz. Başlattığımız bir eser tamamlanıncaya kadar gözümüzde, gönlümüzde o işin üzerinde olur.” ifadelerini kullandı.
Hızlı tren hattının hizmete alınmasının Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu kapsamda yapılanları anlattı.
Yıldırım, önce Eskişehir hızlı tren hattını açtıklarını aktararak, “Eskişehir’den Ankara’ya, Ankara’dan İstanbul’a seyahatlerin yüzde 72’si yüksek hızlı trenle yapılıyor. Karayolunu daha az insanlar kullanmaya başladı. Aynı şekilde Ankara-Konya hızlı tren hattını yüzde 66 vatandaşımız kullanıyor.” diye konuştu.
Yıldırım, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetinin üç başkenti olan İstanbul, Ankara ve Konya’nın hızlı tren ağlarıyla birleştirildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
“İlk hızlı tren hattını açtığımız 2009’da bu garda 28,5 milyon vatandaşımız seyahat etti. Artık tarihi gar, ihtiyaca cevap vermiyordu. Onun için işte bu modern Ankara Tren Garı yap-işlet-devret modeliyle 725 trilyon harcanarak, bu hale geldi. Devletin kasasından para çıkmadı, vatandaş yaptı, işletecek, hem para kazanacak hem de Ankaralılara, Türkiye’nin her tarafından gelen vatandaşlarımıza hizmet verecek.”
ANKARA’NIN YAŞAM MERKEZİ
Ankara YHT Garı’na her gün 150 bin kişinin gece gündüz gelip, geçeceğine dikkati çeken Başbakan Yıldırım, “Bu bir nevi Ankara’nın bir yaşam merkezi haline geldi. Seyahat edenler, bir yerden bir yere transfer olacaklar, burada konaklayabilecek, alışveriş yapabilecek, vaktini geçirebilecek sadece bir gar değil, aynı zamanda gece gündüz hayat olan insanların buluştuğu, görüştüğü, ihtiyacını giderdiği çok güzel bir mekan haline geldi. Hızlı tren ağlarımız büyümeye devam ettikçe bu ve buna benzer eserler başka illerde de yükselmeye devam edecek. Bu eserin, ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Başbakan Yıldırım, emeği geçenlere teşekkür ederek, yeni garın Ankaralılara hayırlı olmasını diledi.