Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Başbakan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Merkel ortak basın toplantısı yaptı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi

 Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor’ diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor’ diye Türkiye’den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez” dedi. 

Davutoğlu, son dönemde Türkiye ve Almanya arasında yaşanan üst düzey görüşmelerin Türk-Alman dostluğunun çarpıcı bir göstergesi olduğunu belirterek, “Son haftalarda neredeyse haftalık olağan görüşmelerimizi yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Türk-Alman diplomatik, siyasi ilişkilerinde 2 hafta önce önemli bir çığır açtıklarını ve geniş bir katılımla Hükümetler arası İstişare Mekanizmasını hayata geçirdiklerini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, “Geçtiğimiz hafta Londra’da bir araya geldik ve Suriye’ye destek toplantısında, donörler toplantısında uzunca bir görüşme gerçekleştirdik. Oradaki görüşmemizi tamamlayamayınca, ‘Ankara’da buluşalım’ teklifi gelince Sayın Şansölye’den, bunu memnuniyetle karşıladık. Bugün buradayız, çok kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdik. İnşallah gelecek haftada Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi’nde fikirdaş ülkelerle yapacağımız dar kapsamlı zirvede, Brüksel’de beraber olacağız, gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve Almanya ilişkilerinin çok sağlam bir zeminde ilerlediğini, görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra gündemdeki Suriye konusunu ve Suriye bağlamında her iki ülkenin de karşı karşıya kaldığı mülteci sorununu ele aldıklarını anlattı.

“Halep fiilen bir kuşatma altına alınmaya çalışılıyor”

Merkel ile Londra’da yaptıkları görüşmenin ardından Suriye konusunda herkesi kaygılandıran gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Bir tarafta Cenevre’de taraflar barış için toplanırken diğer taraftan Rus savaş uçakları Halep, Azez ve civar bölgeyi çok yoğun bombardımana tuttu, oradaki sivil kamplar dahil olmak üzere çok büyük sivil zayiata sebebiyet veren askeri operasyonlar yaptı. Alanda yabancı savaşçılarla birlikte çoğu İran, Lübnan’dan gelen yabancı savaşçılar desteğindeki rejim güçleri bu sefer Halep-Türkiye koridorunu, insani yardımların ulaşmasını engelleyecek şekilde, kestiler. Hepimizi kaygılandıran bir durum söz konusu.

Halep fiilen bir kuşatma altına alınmaya çalışılıyor. Halep ve civarında yaşayan milyonlarca Suriyeli için yeni ve büyük bir insani trajedinin eşiğindeyiz. Bütün bu gelişmeler Rusya ve rejimi destekleyen diğer güçlerin ne kadar samimiyetsiz, barıştan ne kadar uzak bir tavır sergilediklerini göstermenin yanında, bu gelişmelerin en fazla da Türkiye ve Avrupa’ya, özellikle de Avrupa’daki mültecilerle ilgili sorun bağlamında Almanya’da büyük bir baskı oluşturduğu aşikar.”

Başbakan Davutoğlu, bölgedeki gelişmeler ve yaşanan mülteci sorunundan en fazla Türkiye ve Avrupa’nın birlikte etkilediğini ve bu yüzden çok yakın istişareye ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Her an yeni bir durum ortaya çıkıyor alanda. Türk-Alman istişareleri, işbirliği hem uluslararası toplumu uyarmak hem mültecilere dönük insani görevlerimizi yerine getirmek amacıyla çok büyük bir önem taşıyor” dedi.

Türkiye’nin güney sınırlarına yakın bölgede 30 bine yakın Suriyelinin biriktiğini işaret eden Davutoğlu, “Biz, her zaman olduğu gibi Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız, gerektiğinde alacağız. Ama kimse ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor’ diyerek, açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Yine hiç kimse ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor, bütün yükü üstleniyor’ diye Türkiye’den mülteciler konusu tek başına üstlenmesini bekleyemez” ifadesini kullandı.

Almanya Başbakanı Merkel’in, mülteciler konusunda Avrupa ve dünyada en duyarlı tavırlardan birini sergilediğini, “mülteci meselesinin sadece Türkiye’nin meselesi olmadığını, Avrupa’nın ve dünyanın meselesi olduğunu” her zeminde dile getirdiğini belirten Başbakan Davutoğlu, Merkel’e duyarlılığı ve bu külfeti paylaşma konusunda gösterdiği siyasi irade dolayısıyla teşekkür etti. 

“10 önemli konuda birlikte hareket etme noktasında mutabakata vardık”

Davutoğlu, insanlığın Suriye’de bir sınavla karşı karşıya kaldığını ve bu sınavı hep beraber göğüslemek durumunda olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bugün bir araya geldiğimizde bütün bunları göz önüne alarak, yaklaşık 10 önemli konuda birlikte hareket etme noktasında mutabakata vardık. Bunların bir kısmı daha önce de üzerinde mutabık kaldığımız hususlardı. Bunları bir eylem planı çerçevesinde Türkiye-Avrupa Birliği eylem planına uygun bir şekilde önümüzdeki dönemlerde takip ederek birlikte yürüteceğiz. İlgili devlet kurumları bu konularda yakın işbirliği içinde olacak. 

Öncelikle Kuzey Suriye’de, Halep ve civarında son dönemde olan gelişmeler konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına uygun bir şekilde bütün tarafların davranması, yani barış müzakerelerine giderken, bütün saldırıların durması, sivil halka karşı hiçbir operasyon yapılmaması konusunda birlikte bir diplomatik inisiyatif başlatma kararı aldık. Rusya’nın ve diğer güçlerin alanda sivillere yönelik olarak sürdürdüğü saldırılar konusunda BM ve ilgili aktörler nezdinde diplomatik girişimlerde bulunacağız. Halep’e yönelik olan bu gayri insani saldırı bir an önce bitmelidir, bu hepimizin ortak çabası ve hedefi olmalıdır.”

Davutoğlu, AFAD ve Almanya yardım heyetleri kuruluşunun Türkiye-Suriye sınırında bulunan Suriyeli mültecilere yardım için birlikte işbirliği yapması ve çalışması konusunda mutabakat bulunduğunu belirtti. Türkiye sınırındaki Suriyeliler için Merkel’in her türlü yardımı yapmak istediğini ilettiğini dile getiren Davutoğlu, kuruluşların bu amaçla bir araya geleceğine işaret etti.

Geçen hafta Bakanlar Kurulunda insan kaçakçılarına karşı mücadele yürütülmesinin gündem maddesi olarak ele alındığını hatırlatan Davutoğlu, “Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek, onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık” dedi.

Davutoğlu, son günlerde özellikle sahte can yeleği ve bot yapıp masum insanlara satarak insafsızca kar etmeye çalışan işletmelere yönelik operasyonların devamının geleceğini belirtti.

Hiç kimsenin masum insanların acıları üzerinden sektör oluşması için çaba sarf edemeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, güzergah üzerinde illegal geçişlerle ilgili polis ve emniyet birimlerinin ortak çalışmalarının artırılacağını, İçişleri Bakanlığına gerekli talimatın verildiğini söyledi.

“Önümüzdeki hafta içinde ilk projeler AB’ye iletilecek”

Başbakan Davutoğlu, Almanya ve Türkiye’nin Frontex’in (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) daha etkin çalışması için çaba sarf edeceğini bildirdi.

Davutoğlu, “Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye’den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO’nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO’ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO’nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının, sınırda ve Ege’de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.

Suriyeli olmayıp illegal göçe katılmaya çalışan başka ülkelerin vatandaşlarının da bir başka istismar unsuru olduğuna işaret eden Davutoğlu, o vatandaşların ülkelere gönderilmeleri için de yine birlikte çalışma yapacaklarını, güzergahın mülteci olmayanlarca istismar edilmesinin önüne geçeceklerini ifade etti.

Davutoğlu, Suriyelilerin Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yeniden yerleştirilmesi ve AB tarafından alınacak mülteciler konusunda etkin bir mekanizmayı birlikte çalışacaklarını dile getirdi.

Merkel’e çalışmaları dolayısıyla teşekkür eden Davutoğlu, Suriyeli mültecilere yardım etmek üzere mutabık kalınan 3 Milyar Avroluk fonun kullanımı için derhal harekete geçileceğini bildirdi.

Davutoğlu, Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır olan ve gelecek hafta AB’ye iletilecek projelerle, fonun kullanma sürecinin başlayacağını belirtti.

Türkiye Göç İdaresi Başkanının perşembe günü Yunanistan’a gideceğine değinen Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan arasında yürürlükte olan “Geri Kabul Anlaşması” çerçevesinde atılacak adımların ele alınacağını ifade etti.

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ile ortak çıkar ve hedef doğrultusunda bir araya gelindiğini, pratik ve sonuç alıcı şekilde oluşturulan çerçevenin hayata geçirileceğini söyledi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hep birlikte Suriye’de barış gelene kadar, mülteci göçüne sebep olan her türlü barbar yaklaşımın, gerek rejimin, gerek bugünlerde sivilleri bombalayan Rus uçaklarının, gerekse DEAŞ’ın ve PYD’nin, kim yaparsa yapsın Suriye halkının barbarca saldırılar karşısındaki acılarının dinmesi için birlikte çalışacağız. Mültecilerin bulundukları yerlerde daha iyi şartlara kavuşması, sonra da ülkelerine dönmeleri için de Türkiye ve Almanya olarak birlikte çaba sarf edeceğiz. Ayrıca son dönemde Balkanlar’da, Kafkaslar’da, Asya’da olan gelişmeleri, Kıbrıs müzakerelerini ele aldık. Türkiye AB müzakereleri bağlamında da önümüzdeki dönemde açılması muhtemel fasıllarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Fasılların açılması konusunda da Almanya’nın desteği konusunda ricada bulunduk. Beraber Türkiye’nin AB sürecinin hızlanması için atılacak adımları da istişare ettik.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Çankaya Köşkü’ne gelişinde resmi törenle karşıladı.

Çankaya Köşkü’ndeki törende, iki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Merkel, tören kıtasını Türkçe “merhaba asker” diyerek selamladı. Davutoğlu ve Merkel, resmi heyetlerini birbirlerine takdim etmelerinin ardından Köşk’e girişlerinde el sıkışarak gazetecilere poz verdi. 

Daha sonra Köşk’ün balkonuna çıkan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Merkel kısa bir süre Ankara’yı izledi. Davutoğlu, Merkel’e Başkent’i anlatarak, Anıtkabir’i ve bazı binaları gösterdi. Merkel’in, Ankara’nın nüfusunu sorması üzerine Başbakan Davutoğlu, kentin yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olduğunu söyledi.