Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Bakan Mahir Yağcılar Kosova Türklerinin de milli bayramı kutlanıyor

Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Bağımsızlığının olduğu gibi Kosova Türklerinin de milli bayramı onuncu kez kutlandı.

 Kamu Yönetimi Bakanı

 Prizren Üniversitesi’nde bugün (17.04.2018) 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı çerçevesinde “Gençlerin Gözünden Kosova Türk Toplumu” Paneli düzenlendi. Panelde öğrencilerden Ceyda Tabak ve Arzu Karaselo, Kosova Türk Toplumu ve kültür ile eğitim konularına öğrencilerin bakış açısını yansıttı.



Hazır bulunanları selamlayan Prizren Üniversitesi Türkçe Bölümler Koordinatörü Elsev Brina Lopar, öğrencilerin hazırladığı sunumlarla 23 Nisan kutlamalarına katılmayı uygu gördüklerini ifade etti.


Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Bağımsızlığının olduğu gibi Kosova Türklerinin de milli bayramı onuncu kez kutlandığını vurguladı. Geçmişi değerlendirerek geleceği tasarlamak için bu ve benzeri panellerin önemine vurgu yapan Yağcılar, sayı olarak küçük bir topluluk olarak Türklerin eğitim ve kültüre ayrı bir önem verdiğine işaret etti. Prizren Üniversitesi’nde 2002 yılında Türkçe bölümün açılmasının ne denli isabetli olduğuna dikkati çeken Mahir Yağcılar, bugüne kadar açılan bölümlerde birçok neslin yetiştiğini söyledi.


Prizren Üniversitesi öğrencisi Ceyda Tabak, “Kosova Türk Toplumu ve Kültürü” sunumuna kültüre geniş bakışla başladı. Kosova’da çok kültürlülüğü bir avantaj olarak değerlendiren Tabak, ders programlarında Kosova’daki çok kültürlülüğe yer everilmesi önemine işaret etti. Kosova Türk Toplumu kültürünün İslam ve Türk gelenek ile göreneklerinden oluştuğunu belirten Tabak, birçok milletin de kültürlenmesine etkisi olduğunu ifade etti.


Ceyda Tabak, kültürde yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: Sanat kitapların yayınlanması; Kültür-sanat eserlerin tanıtılması; kültür merkezlerini açılması; Türkçe tiyatro, sinema, gazete, televizyonlara daha fazla önem verilmesi ve 23 Nisan’ın festival halinde kutlanması.


“Kosova’da Eğitim Nedir ve Eğitim Amacı” konulu sunumunda Arzu Karaselo, Kosova’da ve dünyada eğitimi kıyaslarken Kosova’da ekonomik güçlüklerin eğitimi olumsuz etkilediğini ve beyin göçüne neden olduğunu vurguladı.


Sunumunun sonuç bölümünde bilimsel açıdan gelişen ülkelerin takip edilmesi gereğine işaret eden Arzu Karaselo, eğitim alanında yapılması gerekenleri şöyle özetledi: yayıncılık üzerinde yoğunlaşmak, kitapların kütüphanelerde çoğaltılması, bilimsel makalelerin takip edilmesi, öğrencilere farklı olanaklar, farklı ülkelerde yüksek lisans ve staj yapmak olanakları, öğrencilerin projeleri ve değişik aktiviteleri desteklenmesi.


Panelin kısaca değerlendirnesini yapan Mahir Yağcılar; dil, eğitim ve kültür alanlarında daha fazla çaba harcayarak varolmak mücadelesine devam etmek gereğine vurgu yaptı.


1 saat kadar süren “Gençlerin Gözünden Kosova Türk Toplumu” Paneli katılımcılara teşekkür belgeleri takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.