24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Eğitim Seminerleri Programı bugün (19.11.2016) Prizren’de Kosova genelinden öğretmen ve davetlilerin katılımıyla gerçekleşiyor.
T.C. Priştine Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı-TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Kosova Türk Öğretmenler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Eğitim Seminerleri Programı, Kosova’da 17 okulda Türkçe öğrenim görülen okullardan gelen öğretmenlere 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı.
Hazır bulunanları ilk selamlayan ve öğretmenler günü kutlayan Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Orhan Volkan, eğitimde başarının en önemli öğesi öğretmen olduğunu belirterek ülkenin geleceğine katkısı ve etkisi olduğunu vurguladı. Bu yönde dernek olarak hizmet içi eğitimlere ayrı bir önem verdiklerini belirten Volkan, Kosova’da Türkçe öğrenimde sorunların hala mevcut olduğuna işaret ederken yerel ve merkez düzeydeki yöneticilerle birlikte çözüm bulmaya çabalarının devam edeceklerini bildirdi.
Misyonu Türkiye’yi, kültürel mirasını, Türk Dilini ve sanatını tanıtmak, Türkiye’nin diğer ülkelerle dostluğunu geliştirmek ve kültürel alış verişini artırmak olan Yunus Emre Enstitüsü’nün 40 ülkede 55 merkezinde şimdiye kadar 99.261 öğrencinin Türkçe öğrendiği duyurulan toplantıda enstitüsünün stratejisinden Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Şaban Köktürk genişçe bilgi verdi.
2007 sonunda ilk merkez kurulduğunu hatırlatan Köktürk, 2023 yılında merkez sayısını dünya çapında 100’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Dil, din ırk ayrımı gözetmeksizin dünya ile iletişim kurulması için çaba sarf edildiğini söyleyen Köktürk, kültürel diplomasi ile Türk kültürü ve sanatını sevdirmek ve tanıtmak gayretinde olduğunu belirtti. Türkçenin öğrenilmesi ve Türkoloji birimlerin desteklenmesi ve yenilerin açılması çabaların devam edeceğini belirten Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Şaban Köktürk; eğitime destekler çerçevesinde Kosova’da Türkçe eğitime de desteğin devam edeceğini bildirdi.
Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık,”1400’lı yıllardan başlayarak 500 yıla yakın bir süre aynı devlettin çocukları olmuş bu iki ülke bugün koparılamaz bir tarihi mirasla birbirlerine bağlıdır” sözleriyle Kosova ve Türkiye arasında mükemmel ilişkilere yansıdığına işaret etti. Eğitim alanında ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret eden Kocabıyık, öğretmenlerin bu alanda rolünün büyük olduğunu ve oynamaya devam edeceğini vurguladı.
“Kosova’da yaşayan Türkler ile kültürel bağlarımızın devam ettirilmesinde Türkçe eğitimi veren kurumların niteliğinin artırılması, Türkçenin etki alanın yaygınlaştırılması, Türkçeye ve Türk kültürüne olan ilginin sürdürülebilir ortama taşınmasında Siz öğretmenlerimizin emeği çok büyüktür.” diyen Funda Kocabıyık, Kosova ile ilişkilerde Türk öğretmenlerin layıkıyla çaba harcadığı ve harcamaya devam edeceği inancını ifade etti.
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar, öğretmenlere günlerini kutlarken konuşmanın başında eğitimin öneminden konuştu. Kosova Türk Toplumunun yüzyıllardır eğitim, dil, din ve kültüre önem vererek varlığını sürdürdüğüne işaret eden Yağcılar, parti ve toplum olarak eğitime her zaman ayrı bir önem verdiklerini belirtirken şimdiye kadar yapılanlardan kısaca bilgi verdi.
“Önümüzdeki günlerde Sayın Büyükelçimiz ile birlikte her öğrenciye bir tablet projesini başlatacağız.” Diyen Mahir Yağcılar, şimdiye kadar Kosova Türklere destek olan Türkiye kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ifade etti.
Kosova Türkçe eğitiminde yapılması planlananlardan da genişçe bilgi veren Mahir Yağcılar yapılacakları şöyle sıraladı:
“-Tüm belediyelerde eğitim komisyonların kurulması ve gelişmelerin takibi, raporların hazırlanması, görüşülmesi ve parti ve STK’lar ile paylaşılması ve istişare edilmesi,
– Belediye özelliklerine göre öncelliklerin belirlenmesi,
-Kaliteli eğitimin sağlanması, yuva ve anaokulların açılması,
-Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle yeni okulların yapılması,
-Seçmeli derslerin gözden geçirilmesi,
-Eğitim bursların sağlanması,
-Kosova üniversitelerinde yeni bölümlerin açılması,
-Tüm kitapların basılması, araç ve gereçlerin temin edilmesi.
-Yaz okulların gerçekleşmesi,
-Şehirlerarası öğretmen kadrosunun değişiminin sağlanması
-Eğitim seminerlerinin devam etmesi ve sonuçların kamu oyuna bildirilmesi …”
T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, kutsal öğretmenlik mesleğine ve Türk diline değer ve saygı verenlerle birlikte olmak mutluluğunu ifade ederek konuşmasına başladı.
“Bu topraklarda asırları aşarak gelen ve bugün hala tüm canlılığıyla yaşamını sürdüren bir Türkçe ’den, Türkçe dilinden ve Türk kimliğinden söz edebiliyorsak eğer, bu güzel ülkenin şehirlerinde dolaşırken Türkçemizi duyabiliyor ve kendimizi yabancı hissetmiyorsak eğer bu en başta Siz çok değerli öğretmenlerimiz sayesindedir.” diyen Büyükelçi Kılıç, Kosova’da 65. Yılını kutlayan Türkçe eğitimin yaşatılması ve güçlenmesi için Türkiye’nin desteğinin devam edeceğini bildirdi.
24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Eğitim Seminerleri Programı 3 ayrı sunumla devam etti.
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu ‘Türkiye’deki Öğretmenlik Sistemi”-nden genişçe bilgi verdi.
Yunus Emre Enstitüsü Kosova Müdürü Dr.Mehmet Ülker “Yunus Emre Enstitüsünün Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde kullanılan Yaklaşım, Metot ve Materyaller “ konusunda bilgi verdi.
22. ve 23. Dönem AK Parti milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden ise “Eğitimde Yeni Değerler ve Dönüşüm” başlıklı sunumunu sundu.
Seminerin sonunda katılanlara sertifika ve hediyeler takdim edildi.