Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi,

 Anayasa Mahkemesi, Gezi davasında mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen Can Atalay hakkında hak ihlali kararı vermişti.

İstanbul 13. Ceza Mahkemesi’nin AYM kararını uygulayarak Atalay’ı serbest bırakması beklenirken, yerel mahkeme dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay’da olduğunu belirterek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi bugün Can Atalay’ın mahkumiyet kararını onayan bir önceki kararın doğru olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına uymayı reddetti.

Hukukcu Fikri Akyüz “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararına karşı lehte oy veren üyeler hakkında suç duyurusunda bulunması, evet, bir ilk. Bu mevzuyu tam olarak analiz edebilmek için, Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Yargıtay’ın ve Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararlarını tam okumak lazım. Anayasayı da iyi bilmek lazım. Temyiz nedir? Kararı bozma nedir? Kararı kaldırma nedir? Esastan inceleme ve şekil yönünden inceleme arasındaki fark nedir? Yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı arasındaki fark nedir? Soruşturma nedir? Kovuşturma nedir? Seçimden önce soruşturulan mesela gasp suçu ile seçimden önce soruşturulan terör suçunun seçilme hakkına tesiri nedir? Seçildikten sonra düşmeye tesiri nedir? Hangi suçlarda karar kesinleşirse milletvekilliği Meclis’te karar okunur okunmaz düşer? Hangi hallerde infaz, milletvekilliği boyunca durdurulur? Milletvekilliği düşünce AYM’ye bireysel başvuru yapılabilir mi yapılamaz mı? Yargıtay’ın kesin kararını AYM “bozabilir” mi? Yoksa ihlal nedeniyle “yeniden yargılama” talebinde mi bulunabilir? 3 Mahkeme’nin gerekçeli kararı hariç diğerlerini iyi biliyorum. Hele şu 3 kararı da detaylıca okuyayım, ondan sonra UZUN BİR YAZI yazmış olacağım yarın. Yoksa 2-3 satırla yaklaşık 20 başlıklı bir mevzuyu yazmak, duygusal/siyasi/irrasyonel/gayrihukuki bir yorumu yazmak manasına gelir. Bu, benim tarzım değildir. Ahmet’in düşmanı Mehmet’e bakarak dost tayin etmem. Mehmet’in eniştesi Ali’ye olan muhabbetimle de düşman tayin etmem. Hukuka ve vicdana bakarım. Ömrüm vefa ederse, bir aksilik çıkmazsa yarın görüşmek üzere.