Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Yargı reformu

Adalet Bakanı Bozdağ, hakim, savcı, Yargıtay, Danıştay üyeleri ile yargıdaki tüm kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için Maliye Bakanlığı ile bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Adalet Bakanı Bozdağ, hakim,

Adalet Bakanı Bekir BozdağHakimevinde Yargıda Birlik Platformu üyelerini kabul etti.

Platform adına konuşan Ankara 4. İş Mahkemesi Hakimi Gülsüm Mısır, platformun yargıdaki güven bunalımını aşmak, adalete olan inancı tekrar sağlamak amacıyla oluşturulduğunu söyledi.

Her zaman ve herkes için adaleti gözettiklerini, bağımsızlık, tarafsızlık ve objektifliği tüm çalışmalarında benimsediklerini belirten Mısır, platformun, “zümre hakimiyetine izin vermeyen, farklılıkları kucaklayan, mesleki kıdem, ehliyet ve liyakati esas alan, zedelenen çalışma barışını yeniden tesis etmeyi amaçlayan bir yargı yönetimini” hedeflediğini kaydetti.

8 bin hakim-savcının talebi

Bu yargı yönetiminin oluşturulması amacıyla hakim ve savcılarla istişare toplantıları yaptıklarını anlatan Mısır, 16 toplantı sonucu 8 bine yakın hakim ve savcıyla yüz yüze görüştüklerini ifade etti. Bu görüşmelerde kendilerine iletilen başlıca sorunları Bakan Bozdağ‘a iletmek istediklerini dile getiren Mısır, şunları söyledi:

Hakim vesavcı meslektaşlarımız tarafından öncelikle özlük haklarının iyileştirilmesi talebi gündeme getirildi. Bu kapsamda mesleğe yeni başlamış hakim ve savcılar olmak üzere tüm meslektaşlarımızın maaşlarında oluşan reel kayıpların giderilmesi konusunda düzenleme yapılması, yoğun iş yükü ve ağır sorumluluk altında görev yapan yargı mensuplarına yıpranma payı, fiili hizmet zammı ve borçlanma hakkı tanınması, meslektaşlarımızın askerlik konusunda yaşadığı sorunların çözümlenmesi, derece ve kıdemine bakılmaksızın tüm hakim ve cumhuriyet savcılarına yeşil pasaport verilmesi, ulaşımda vip hizmetlerinden yararlandırılması, 2005 yılından sonra staja başlayan, emsallerine göre derece alamayan hakim ve savcılara haklarının verilmesi, müstakil adliye binası ve lojmanın yetersiz olduğu yerlerde bu ihtiyaçların giderilmesi gibi talepler öncelikli olarak ifade edilmiştir. Bunun yanı sıra disiplin affına ilişkin talepler de tarafımıza iletilmiştir. Tüm bu konularda meslektaşlarımız adına Yargıda Birlik Platformu olarak talep ve isteklerimizi size iletiyor ve müjdeli haberi bekliyoruz.”

“Başbakan’a arz ettik”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, platformun çalışmalarını takip ettiğini belirterek, yapılan toplantılar sonucu hakim ve savcıların taleplerinin tespit edildiğini söyledi.

Hakim ve savcıların özlük haklarıyla ilgili konuda bakanlık olarak bir çalışma yapılması gerektiğine inandıklarını ifade eden Bozdağ, bu konunun daha önce de dile getirildiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu arz ettiklerini aktardı. Bu konuya ilişkin bir adım atma gerekliliğini gerekçeleriyle ortaya koyduklarını anlatan Bozdağ, bu çerçevede de çalışma talimatı verildiğini bildirdi.

Bozdağ, “Şu anda Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, hakim ve savcıların, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ve yargıda görev yapan tüm kamu çalışanlarının özlük haklarına ilişkin bir hazırlık çalışmasını yürütüyorlar. Şu anda netleşmiş rakamlar elimde yok ama bu konuda bir iyileştirmeyi yapacağız. Bunu sizin aracılığınızla bütün yargıda çalışan hakim, savcı ve kalem personeline buradan ifade etmek isterim” diye konuştu.

Disiplin affıyla ilgili konunun da yasayla düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Bozdağ, şu anda iletilen talepler çerçevesinde konuyu incelemeleri gerektiğini kaydetti. Bu konuda bir öneri getirilmesi halinde hayata geçirme noktasında bir adım atacaklarını bildiren Bozdağ, yasal değişiklik gerekirse bu konuda düzenleme yapma imkanları bulunduğunu belirtti. Bozdağ, “Hakim ve savcıların disiplin affı konusunda da gerekli yasal düzenlemeyi tereddütsüz yaparız” dedi.

Diğer talepler üzerinde çalışılması gerektiğini ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

“Bunların üzerinde çalışmak ve neler yapabileceğimizi, bu çalışmanın sonucunda sizlerle paylaşmak isterim. Askerlik konusu biraz zor gözüküyor. Birçok meslek var, öğretmenler, doktorlar, başka branşlar var. Ama diğer konularla ilgili, lojman konusunda zaten çalışmalarımız var. Önümüzdeki dönemde hakim ve savcılarımızın ihtiyacını da dikkate almak suretiyle daha fazla yatırım yapabiliriz, destek çıkarabiliriz. Derece konusu da yasa konusu. Bu konuda da hem özlük hakları, hem disiplin affı, hem derece konusunu yasa içerisinde değerlendirebiliriz. Özlük hakları çalışılıyor ama disiplin konusunda sizin bir çalışmanız olursa ondan istifade edeceğiz. Ben de bakanlığa talimat vereceğim. Diğer taleplerin tamamı da bizim için önemli. Bakanlık olarak bunların gerçekleştirilmesi hususunda gerekli çalışmaları yapacağız. Bunu Yargıda Birlik Platformu aracılığıyla Türkiye’deki bütün yargı çalışanlarına duyurmak isterim.”

“Bütün yargı personelini kapsayacak”

Özlük haklarına ilişkin çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgi veren Bozdağ, bu çalışmaların yargıda görev yapan hakimler, savcılar, Danıştay, Yargıtay üyeleri, Adalet Akademisi çalışanları ve mahkemelerde görev yapan kalem personeli dahil bütün yargı mensuplarını kapsadığını bildirdi.

Bozdağ, “Adalet ve Maliye bakanlıklarımız bu konuda müşterek çalışma yürütüyor. Bu çalışmanın sonucunda ne tür bir iyileştirme yapılacağı ortaya çıkacak. Yeni göreve başlayan hakim ve savcıların durumunun daha da ileriye taşınması, meslekte kıdemli olanların da kıdemlerine uygun bir gelir elde etmelerini temin edecek, bu alanda adaletsizliği ortadan kaldıracak, hak edene hak ettiği bir iyileştirmeyi sağlayacak adım atacağız. Bu konuda taslak bir çalışma yürütülüyor. Bu yıl içerisinde adımı atacağız. Şu anda Meclis kapanıyor. Görüşülen torba yasadan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle kapanacak ama biz bu çalışma netleştiğinde çalışmanın detaylarını Türkiye kamuoyuyla paylaşacağız. Belki Meclis açılmadan bu konuda atacağımız adımların neler olacağını paylaşabiliriz” diye konuştu.