Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gaziantep’te, Suriyeli sığınmacılarla bayramlaştı.
Erdoğan, İslahiye’de Suriyeli sığınmacılara hitap ederken Arapça olarak “Kurban Bayramınız mübarek olsun. Rabbim nice bayramlara inşallah arzuladığımız bir şekilde bizleri kavuştursun” dedi.
Kobani için ”Düştü düşüyor” ifadesini kullanan Erdoğan, “Şu anda ne yazık ki bakıyoruz Kobani’yle ilgili konuşanlar bir yandan tezkereye karşı çıkıyor hem de Kobani’yi Türkiye’nin iç siyaset malzemesi, çözüm sürecinin de şantajı haline getirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
Erdoğan şunları söyledi:
”Kurban Bayramınız mübarek olsun. Rabbim nice bayramlara inşallah arzuladığımız bir şekilde bizleri kavuştursun. Bir bayramı daha evinizden uzak şekilde yaşıyorsunuz. İnşallah rabbimizden niyazımız odur ki bu, evinizden ve yurdunuzdan uzakta geçirdiğiniz son bayram olur.
‘BİZE ASLA YÜK DEĞİLSİNİZ’
İnşallah Suriye’de şartlar düzelir ve hepiniz gönül huzuru içerisinde evlerinize kavuşursunuz. Kimler ne derse desin sizler bize asla yük değilsiniz. Bizim geleneklerimizde misafir berekettir, şereftir. Sizler evimizi bereketlendirdiniz evimizi şenlendirdiniz.
‘UYARILARIMIZI DİNLEMEDİ’
En son IŞİD’den kaçan 200 bin Suriyeli de topraklarımıza sığındı. En iyi şekilde ağırlamak takdir edersiniz ki mümkün olmuyor. Elimizden geleni yaptık yapıyoruz yapacağız. Şu ana kadar 4 milyar doları aşkın kaynak kullandık. Dünyadan bize gelen destek ne yazık ki 200 milyon doları bile bulmadı. Şam ve Bağdat yönetimlerine uyarılarımızı yaptık. Ne yazık ki ne Esed ne Maliki samimi uyarılarımızı dinlemedi.
‘BATI’YA SESLENİYORUM’
Batı’ya sesleniyorum. Sadece havadan bombalamak suretiyle bu terörü sona erdiremezsiniz. Bununla ilgili olarak yerde, kara harekatında bu görevi ifa edenlerle işbirliği kurulmadıkça hava harekatıyla bu iş bitmez. İşte bir IŞİD terör örgütü çıktı. Bu Suriye’de güç buldu. Bunlar İslam adına Allahu Ekber diyerek Allahu Ekber diyeni öldürüyorlar. Müslüman Müslümanı bu şekilde öldürebilir mi?
‘ŞU ANDA KOBANİ DE DÜŞTÜ DÜŞÜYOR’
Şu anda Kobani de düştü düşüyor. 3 şey istedik. Bir uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. İki o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım. Ve eğit-donat anlayışıyla Suriye ve Irak’ta muhalif kesimin hem eğitilmesi hem donatılması lazım.
Şu anda ne yazık ki bakıyoruz Kobani’yle ilgili konuşanlar bir yandan tezkereye karşı çıkıyor hem de Kobani’yi Türkiye’nin iç siyaset malzemesi, çözüm sürecinin de şantajı haline getirmeye çalışıyorlar.
SÜLEYMAN ŞAH AÇIKLAMASI
Buradan İslahiye’den tüm dünyaya bir kez daha duyurmak istiyorum. Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Türkiye, kendisine yönelik her türlü tehdit karşısında müteyakkızdır, hazırlıklıdır, donanımlıdır. TBMM, şu anda hükümetine, silahlı kuvvetlere gerekli olan yetkiyi 1 yıl süreyle vermiştir. Özellikle Suriye içindeki toprağımız olan Süleyman Şah Saygı Türbesi’ne karşı bir tehdite anında karşılık vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.”

