Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kanaat Önderi ve İş insanı Muhittin Uçar, Başkan Eray Karadeniz’e teşekkür ederim

Kanaat Önderi ve İş insanı Muhittin Uçar “Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Eray Karadeniz’e destekleri için teşekkür ederim.” dedi.

Kanaat Önderi ve İş insanı Muhittin Uçar “Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı

Ulusal Akif Haber- Sorumlu Yazı işleri Müdürü- Mehmet Toprak    

BASIN AÇIKLAMASI  

Kanaat Önderi ve İş insanı Muhittin Uçar “Elmas Sitesi’nde kentsel dönüşüm sürecini iyi yönetemeyen site yönetimi; Belgesi yetersiz yüklenici firmayla  sözleşme yaparak dönüşümüm önünde engel oldu. Günler ve aylar geçti. Site sakinleri mağdur oldu. Sitede oturanlar bayram sonrası boşaltma işlemini gerçekleştirecekler. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Sayın Eray Karadeniz’e sözümüz var. Başkanımız çalışkan, dürüst ve kentsel dönüşümün biran evvel yapılmasından yana düşünceye sahip bir idarecidir. Kimse kentsel dönüşüme karşı değil. Ayrıştırıcı, dışlayıcı ve komşularını mağdur eden uygulamaya karşıdır. Her deprem ülkesinde gözlemlenebildiği gibi; afetler gerçekleşmeden önce tedbirlerin alınması hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda yapıların kalite standartlarına uygun şekilde inşa edilmesi, bu standartlara uymayan yapıların kontrollü bir şekilde yıkımının ya da güçlendirilmesinin sağlanması şarttır. Çalışmamız kapsamında kentsel dönüşüm hukukunda riskli yapı tespiti sonrası alınabilecek kararlar irdelenecek ve bu kararlar neticesinde doğabilecek mülkiyet hakkı ihlallerine karşıyız. Kentsel dönüşüm, depreme dayanıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturulması açısından son derece önemlidir. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun (“6306 Sayılı Kanun”) ile düzenlenmiştir. Kentsel dönüşümde dayanıksız yapıların yıkılarak yerine standartlara uygun, sağlam, dayanıklı, yeni binaların yapılması esastır. 6306 sayılı Kanun’un ilk maddesinde[1] kentsel dönüşümün amacı açıklanmıştır. 

Çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler mülkiyet hakkına ve barınma hakkına bazı kısıtlamalar getirebilmektedir. Bu kapsamda uygulamadaki özel hukuk sorunlarına çözümler getirilmesi zorunludur[2]. Çalışmamız kapsamında mülkiyet hakkının kısıtlanması ve kentsel dönüşümde özel hukuk uygulamalarından doğan mülkiyet hakkı ihlalleri 

Sahip oldukları hisse oranında paydaşların üçte iki çoğunluğunun alacağı karar ile ana yapının yıkıldıktan sonra yeni bir projeye uygun olarak yeniden inşaası için azınlığın mülkiyet hakkının da gözetilmesi gerekmektedir. Her ne kadar 6306 sayılı Kanun, yukarıda anlatıldığı üzere, bireylerin mülkiyet hakkından ziyade kamu güvenliğini dikkate alarak oybirliği yerine üçte iki nitelikli çoğunluk ile yetinmiş ise de, bu süreç dürüstlük kuralına aykırı şekilde yönetilemeyeceği gibi ve ilgili yasal düzenleme hakkın kötüye kullanımına açık değildir. Bu konuda çoğunluk kararının yargı denetimine tabi olduğu, özellikle azınlık pay sahiplerinin paylarının satışı ile uğrayacakları zarar karşısında mülkiyet haklarının korunması gerektiği yakın tarihli bir Anayasa Mahkemesi kararı ile ortaya konmuştur. 

ELMAS SİTESİ’NDE KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE YAŞANAN  HUKUKSUZLUKLAR VE ŞEFFAFLIK SORUNU HAKKINDA KONUŞTU; 

Kanaat Önderi ve İş insanı Muhittin Uçar “Elmas Sitesi’nde yürütülen ve BİZLER de DAHİL TÜM KAT MALİKLERİ Tarafından KABUL EDİLEN KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ, maalesef HUKUKA, MEVZUATA VE ŞEFFAFLIK İLKESİNE AYKIRI biçimde yönetildi. 

Bu durum site sakinlerin bir kısmının  güvenini zedelemiş ve sürecin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu. 

EN CİDDİ USULSÜZLÜKLER ŞUNLARDIR: 

  • Teklif veren Bakanlık Tarafında YETERLİLİĞİ OLAN Güvenilir Olan DİĞER MÜTEAHHİT FİRMALARDAN gelen teklifler, KAT MALİKLERİNE AÇIKLANMADI.
  • İlgili Evraklar Gizlenmiş, bilgi paylaşımı bilinçli olarak engellendi.
  • DAHA UYGUN ŞARTLAR SUNAN ve en önemlisi YETERLİLİK BELGELERİ TAM OLAN BÜYÜK VE KURUMSAL MÜTEAHHİTLERİN TEKLİFLERİ, BİLİNÇLİ OLARAK DEĞERLENDİRME DIŞI BIRAKILDI.

Bu vahim durum, yaptığımız basın açıklamalarının ardından, bize sonradan başvuran müteahhit firmalar tarafından da AÇIKÇA DOĞRULANDI. 

Söz konusu firmalar, 

“Biz daha Avantajlı, daha Güvenli ve daha Güçlü teklifler sunduk; ancak tekliflerimiz Size ULAŞMADIMI Şeklindeki Sözleri Bu Tekliflerin  Kat maliklerine duyurulmadığını ” Yapılan Hukuk dışı uygulamayı Açıkça Teyit ETMEKTEDİR.  

GELİNEN NOKTADA AÇIK GERÇEK ŞUDUR:  

ELMAS SİTESİ’NDE, HUKUK DIŞILIĞIN HÂKİM OLDUĞU, ŞEFFAFLIKTAN UZAK, BİRLİK VE BERABERLİĞİN SAĞLANAMADIĞI HİÇBİR UYGULAMANIN BAŞARILI OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR.  

Bugün yaşananlar bunun EN NET VE SOMUT KANITIDIR.  

BİZİM TALEBİMİZ AÇIK, NET VE MEŞRUDUR: 

  • TÜM MÜTEAHHİT TEKLİFLERİ, EKSİKSİZ VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE KAT MALİKLERİNE AÇIKLANMALIDIR.
  • HİÇBİR TEKLİF GİZLENMEMELİ, HİÇBİR FİRMA KEYFİ ŞEKİLDE ELENMEMELİDİR.
  • YETERLİLİK BELGESİ, FİNANSAL GÜÇ VE TEKNİK DONANIM ESAS ALINMALIDIR.
  • BİZLER TOKİ EMLAK KONUT BAŞTA OLMAK ÜZERE BELEDİYEDEYİM İZ KURULUŞU OLAN GOPAŞYADABAKANLIKÇA YETERLİLİĞİ OLAN GÜÇLÜ OLAN HER FİRMA İLE İMZAATMAYA HAZIRIZ  

       .YAŞANAN SÜREÇ, KİŞİSEL MENFAATLERLE DEĞİL; KAT MALİKLERİNİN ORTAK MENFAATİYLE YÖNETİLMELİDİR.  

Bizler Ayrıcalık değil, 

HUKUK, 

ŞEFFAFLIK, 

ADALET 

ve GÜVENİLİR BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ talep ediyoruz. 

  

Bu talepler yerine Getirilmeden yürütülen hiçbir uygulamanın MEŞRU, SAĞLIKLI VE BAŞARILI OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR. 

  

Kamuoyuna ve tüm kat maliklerine saygıyla duyurulur.