Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

7. Yargı Paketi torba yasaya denklik konulsun

“YÖK’ün Tanıdığı Üniversitelerden mezun olan Yurtdışı mezunlarının, Türk eğitim sistemine uygun fark dersleri ve staj ile diploma denklik belgelerinin verilmesine”

 “YÖK’ün Tanıdığı Üniversitelerden

 Türkiye’nin bugün kanayan yaraları çok. Kahramanmaraş Depremi ve etrafındaki on bir tane ilimizin yerle yeksan olması, on binlerce insanın vefat etmesi, ardı ardına gelen afetleri yaşıyoruz. Deprem bölgesini şimdi de sel vurdu. Çadırkentlerin bazıları ise sel suları altında kaldı.

Allah beterinden saklasın.

Böylesi bir zamanda birde 14 Mayıs tarihinde 13. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 28. Dönem TBMM milletvekilleri seçimleri yapılacak.

Seçim tarihi yaklaştıkça her tarafta siyaset konuşuluyor. Partilerin projeleri, geleceğe dönük planları bir kenara bırakılmış, “ittifaklar ne olacak?” derdine düşmüş insanlarımızın bazıları.

Eğitim şart.

Eğitim şart ama, birde insanların eğitim almasına rağmen bir takım bürokratik engeller, yönetmelik engelleri, uyum yasalarına göre çıkarılan uluslar arası kabul gören kanunların uygulanmayışı, mahkeme kararlarının yerine getirilmeyişi gibi toplumsal yaralarımız da mevcut.

Bu yaraların başında ise yurt dışı eğitimde denklik meselesi büyük önem arz ediyor.

Senelerdir Seslerini duyurabilme adına çabaladıklarını ama bir türlü YÖK engelini aşamadıklarını ifade eden öğrenciler, “bizim mağduriyetlerimize karşı çözüm üretmesi gereken YÖK, üzerine düşen görevi yapmadığı gibi bize çözüm için mahkemeleri öneriyor. Mahkemeler ret kararını iptal ediyor. Ama YÖK bu kararları uygulamıyor” diye dert yanıyor.

TBMM gündeminde bulunan Toplumsal Af torba yasa görüşmelerine eklenecek olan bir tek cümle ile bütün denklik mağdurlarının sorunlarının çözüleceğine dikkat çeken öğrenciler, “YÖK’ün siyasetçileri kandırma adına anlattıkları ile yaptıkları uygulamalar birbirini tutmuyor” diye serzenişlerde bulundu.

Bizlerde, Bursalı pek çok öğrencimizin de aralarında bulunduğu denklik mağduru olanların seslerine isteklerine elçi olmak istedik. Yurt dışı eğitim ve diploma denklik uygulamaları Türkiye’de gün geçtikçe şiddetini artıran büyük bir çıkmaza doğru sürükleniyor.

Yüksek Öğretim Kurulu’nun yurt dışında eğitim ve öğretim alanında tanıdığı ve tanınırlık verdiği üniversitelerde öğrenim görüp diploma alan bazı öğrenciler, dip0loma denkliklerinin verilmeyişi nedeniyle mağdur olduklarını ifade ettiler.

Yeşil Bursam Derneği olarak gerekli çalışmaları yaptık. Bu çalışmalarımızı Bursa milletvekillerine ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere ilettik.  Türkiye’nin dört bir köşesinden, özellikle de göçmen kenti olan Bursa’dan yurt dışı eğitim alan öğrencilere diploma denkliklerinin verilmeyişi gerçekten düşünülmesi gereken büyük bir konu.

Dernek Başkanı olarak açıklamayı ben yaptım.

“Elimde Lübnanlı bir hukuk öğrencisine verilmiş denklik hakkı var. Cezayirli öğrenciye verilmiş denklik hakkı var. Suriyelilere verilen denklikler zaten toplumun dilinden düşmüyor. Bizim, öz ve öz vatan evlatlarımız, Türk öğrencilerimiz, üniversite eğitiminde karşılaştıkları sorunlar nedeniyle ülkemizde eğitim ve öğretime devam edemedikleri bölümlerle ilgili olarak yurt dışında YÖK tarafından tanınırlık verilen üniversitelerde eğitim alıyorlar.

Sonra, mezun olup ülkemize geldiklerinde ise pek çok sorunla karşılaşıyorlar. Mesela, YÖK, “yurt dışında Türkçe eğitim olmaz” mantığı ile diploma denklik başvurularını ret ediyor. Ama, Türkiye’deki yabancı dil eğitimli diplomaları kabul ediyor. Ne yaman çelişki..

Yine, yurt dışında kalınmasıyla ilgili olarak herhangi bir zorlama yok iken, “yeterince yurt dışında kalmamışsınız” diye diploma denkliklerini ret ediyor. Pandemi dönemini hiç mi hiç hesaba katmıyor. İnsanlar bırakın yurt dışına gitmeyi, evlerinden dışarı çıkamadılar.

Yine başka bir örnek, yurt dışı eğitimlerini tanıdığı üniversitelerin sanki YÖK’e bağlı üniversite imiş gibi ders ve eğitim vermesi gerektiğine dair kararlar verebiliyor. Başka ülkelerin, kanunu, Anayasasına göre kurulmuş, eğitim veren üniversiteleri siyasi veya göstermelik olarak tanındığına dair uygulamalara imza atıyor.

Bakın, ülkemizdeki üniversitelerin hangisi dünyadaki ilk 400-500 arasında? Hemen hemen hiçbiri yok. YÖK, yurt dışında 400-500 üniversite arasında yer alan okullardan mezun olunması şartı getirmiş. Bu şartta dayanıp, kendi tanıdığı üniversitelerin diplomalarını geçersiz sayılmasına yol açan kararlar verip, uluslararası düzeyde ülkemizi küçük düşürücü kararlara imza atıyor.

Yine, Türk öğrencilerimiz için yurt dışında kendi eğitim sistemine göre, sınavsız olarak not ortalamasına göre eğitim görebilme imkanı olmasına rağmen, Türkiye’de ÖSYM üniversite sınavlarına girip, eğitim gördüğü fakültesine Türkiye’de girebilecek düzeyde puan almış olması şartını ön koşul olarak koymuş. Öğrenciler Türkiye’de fakültelere girebilecek puanı almış olsalar zaten yurt dışına eğitime gitmezler ki!

Bu uygulamaya akıl ve mantık erdirmek mümkün değil. Çünkü, eğitim görülen ülkede ÖSYM benzeri sınav yok.

Bakın, Lübnanlı, hukuk öğrencisine verilen denklik için, eğitim gördüğü üniversite dünya genelindeki ilk 400-500 üniversite arasında yok. Yine, Cezayirli öğrencinin hukuk eğitimi için verilen denklik kararına bakıldığında, bu üniversitenin de ilk 400-500 üniversite arasında yeri yok. Birde, bu öğrencilerin ÖSYM Üniversite sınavlarına girip Türkiye’deki hukuk fakültesine girebilecek düzeyde puan almış olabilmesinin mümkünü yok.

Bu denklikler hangi amaç ve hangi gerekçelere dayanılarak verildi?

Lübnan ve Cezayirliye Türkiye’den denklik var. Türk evlatlarına yok. Bu kabul edilmez bir tutumdur.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, AB Uluslararası Lizbon Eğitim sözleşmesini 5463 Sayılı Kanun ile kabul etmiş. İç hukukumuza dahil olduğundan, kanunlaşmış olduğundan bile YÖK’ün sanırım haberleri yok.”

YÖK’ün hatalı ve yanlış uygulamalarını kendi yazdığı ve kendi kendine icat ettiği bir yönetmeliğe bağladığını, bu kararların pek çoğunun ise İdari Yargı Mahkemelerinden geri döndüğüne dikkat çeken Yeşil Bursam Derneği Başkanı Muharrem Karabulut, konunun çözümü içinde meclis gündeminde bulunan 7. Yargı Paketi torba yasa görüşmeleri sırasında bu sorunun çözümü için önerilerde bulundu.

Karabulut, Diploma Denklik Sorunlarının çözümü için :

2547 sayılı yasanın 78 maddesine ek yapılarak, “YÖK’ün Tanıdığı Üniversitelerden mezun olan Yurtdışı mezunlarının, Türk eğitim sistemine uygun fark dersleri ve staj ile diploma denklik belgelerinin verilmesine” dair cümlenin eklenmesiyle kanun teklifiyle kalıcı düzenleme yapılmasını istedi.